Читај ми

ГРАДОНАЧЕЛНИК ПРИСУСТВОВАО СВЕТОСАВСКОЈ АКАДЕМИЈИ У ОШ ''ИВО ЛОЛА РИБАР''

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић присуствовао је Светосавској академији која је уприличена поводом школске славе у ОШ ''Иво Лола Рибар''. Ученици те школе, заједно са наставницима, учествовали су у реализацији свечаности којој су присуствовали бројни гости, пријатељи школе.

Градоначелник Милош Вучевић је том приликом истакао да му је част што присуствује „Светосавској академији“ у Основној школи „Иво Лола Рибар“ и пожелео ученицима много успеха у даљем образовању.

- Драги ђаци, хтео бих да се осврнем на то ко је био Свети Сава, шта нам је оставио у аманет и шта би радио данас да је наш савременик. Растко Немањић је дубоко веровао у своје циљеве, а због свог веровања је напустио лагодан живот и определио се за неки други начин живота, лишен материјане и личне користи. Он нам је оставио државу и цркву, културу и просвету, књижевност и сликарство и још много тога. А шта би он радио данас? Да ли би био на друштвеним мрежама попут данашње омладине? Вероватно да би био, али исто тако би био велики и прави друг, никог не би извргавао руглу или напустио у невољи. Тако и ви ђаци, треба да негујете своја другарства, да се увек лепо јавите учитљу или професору, а изнад свега да поштујете своје родитеље. Важно је да живимо по предању Светог Саве, да учећи и радећи ми сви заједно чинимо нешто добро за све нас. Нека то буде наш однос према Светом Сави, нека нас води химна коју му певамо и ја сам сигуран да ми као народ никада нећемо залутати вођени његовим мислима и порукама - рекао је градоначелник Милош Вучевић обраћајући се ученицима.

Према писаним документима који се налазе у Матици српској, Основна школа ”Иво Лола Рибар” је основана давне 1809. године и то на истој локацији где се и данас налази, у Улици Краљевића Марка. То је најстарија школа у граду, а настава за све ученике се реализује у две смене, док је продужени боравак организован за ученике нижих разреда.

Нови Сад, 26. јануар 2018. године