Čitaj mi

GRADONAČELNIK PRISUSTVOVAO SVETOSAVSKOJ AKADEMIJI U OŠ ''IVO LOLA RIBAR''

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević prisustvovao je Svetosavskoj akademiji koja je upriličena povodom školske slave u OŠ ''Ivo Lola Ribar''. Učenici te škole, zajedno sa nastavnicima, učestvovali su u realizaciji svečanosti kojoj su prisustvovali brojni gosti, prijatelji škole.

Gradonačelnik Miloš Vučević je tom prilikom istakao da mu je čast što prisustvuje „Svetosavskoj akademiji“ u Osnovnoj školi „Ivo Lola Ribar“ i poželeo učenicima mnogo uspeha u daljem obrazovanju.

- Dragi đaci, hteo bih da se osvrnem na to ko je bio Sveti Sava, šta nam je ostavio u amanet i šta bi radio danas da je naš savremenik. Rastko Nemanjić je duboko verovao u svoje ciljeve, a zbog svog verovanja je napustio lagodan život i opredelio se za neki drugi način života, lišen materijane i lične koristi. On nam je ostavio državu i crkvu, kulturu i prosvetu, književnost i slikarstvo i još mnogo toga. A šta bi on radio danas? Da li bi bio na društvenim mrežama poput današnje omladine? Verovatno da bi bio, ali isto tako bi bio veliki i pravi drug, nikog ne bi izvrgavao ruglu ili napustio u nevolji. Tako i vi đaci, treba da negujete svoja drugarstva, da se uvek lepo javite učitlju ili profesoru, a iznad svega da poštujete svoje roditelje. Važno je da živimo po predanju Svetog Save, da učeći i radeći mi svi zajedno činimo nešto dobro za sve nas. Neka to bude naš odnos prema Svetom Savi, neka nas vodi himna koju mu pevamo i ja sam siguran da mi kao narod nikada nećemo zalutati vođeni njegovim mislima i porukama - rekao je gradonačelnik Miloš Vučević obraćajući se učenicima.

Prema pisanim dokumentima koji se nalaze u Matici srpskoj, Osnovna škola ”Ivo Lola Ribar” je osnovana davne 1809. godine i to na istoj lokaciji gde se i danas nalazi, u Ulici Kraljevića Marka. To je najstarija škola u gradu, a nastava za sve učenike se realizuje u dve smene, dok je produženi boravak organizovan za učenike nižih razreda.

Novi Sad, 26. januar 2018. godine