Читај ми

ГРАДОНАЧЕЛНИК ПРИСУСТВОВАО ОТВАРАЊУ 91. МЕЂУНАРОДНОГ ПОЉОПРИВРЕДНОГ САЈМА

Градоначелник Новог Сада Милан Ђурић присуствовао је свечаном отварању 91. Међународног пољопривредног сајма који се одржава од 18. до 23. маја у Новом Саду.

- Желим да управо из позиције обичног човека, Hовосађанина,  истакнем значај Сајма. Да споменем Ђулу Хајоша, иницијатора оснивања Новосадског сајма од пре 101 године, који је писао и говорио да у Новом Саду треба да имамо сајам по угледу на друге велике градове. Ту свакако треба убројити и Ђорђа Радојчина, српског пољопривредног инжењера, родом из Вуковара, који је у многоме допринео настанку Сајма сточарства. Да споменем на овом месту и великог градоначелника Новог Сада доктора Бранислава Бороту, за чијег мандата је одржан Први међународни пољопривредни сајам у Новом Саду 1931. године, који је и сам у многоме допринео реализацији ове манифестације. И не само то, за његовог мандата реформисана је градска управа, изведени су обимни комунални радови, подигнуто је више јавних зграда и школа, али најзначајнији беше друмско - пешачки мост, којим је повезао Нови Сад и Петроварадин. Треба, драги пријатељи, да спомињемо са захвалношћу све оне који су себе и свој рад уградили у наш Нови Сад. Зато желим да се са овог места захвалим и нашем премијеру Милошу Вучевићу, што је себе уградио у Нови Сад, а мени оставио велико дело, да следим она достигнућа која су чинили и он и многи његови велики претходници - рекао је градоначелник.

Манифестацију је отворио премијер Републике Србије Милош Вучевић, који је истакао да Сајам чине људи и њихова енергија.

-  Пољопривреда је дубоко укорењена у економији Србије, износи око 10 одсто, што је више од европског просека. То потврђује колико је та грана пољопривреде битна за свеукупну економију Србије. Када причамо о пољопривреди, директно причамо и о безбедности, она је директна копча са националном безбедности. Ми смо захваљујући нашој безбедности успели да издржимо све изазове у тешком периоду, када смо били изложени санкцијама и ратовима - рекао је Вучевић и додао да је замолио европског комесара да разуме осетљиву позицију српских фармера, посебно у процесу евроинтеграција.

У оквиру церемоније отварања присутнима су се обратили и генерални директор Новосадског сајма Никола Ловрић, председница Покрајинске владе Маја Гојковић, и комесар Европске уније за пољопривреду Јануш Војчеховски.

Нови Сад, 18. мај 2024. године