Čitaj mi

GRADONAČELNIK PRISUSTVOVAO OTVARANJU 91. MEĐUNARODNOG POLJOPRIVREDNOG SAJMA

Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić prisustvovao je svečanom otvaranju 91. Međunarodnog poljoprivrednog sajma koji se održava od 18. do 23. maja u Novom Sadu.

- Želim da upravo iz pozicije običnog čoveka, Novosađanina, istaknem značaj Sajma. Da spomenem Đulu Hajoša, inicijatora osnivanja Novosadskog sajma od pre 101 godine, koji je pisao i govorio da u Novom Sadu treba da imamo sajam po ugledu na druge velike gradove. Tu svakako treba ubrojiti i Đorđa Radojčina, srpskog poljoprivrednog inženjera, rodom iz Vukovara, koji je u mnogome doprineo nastanku Sajma stočarstva. Da spomenem na ovom mestu i velikog gradonačelnika Novog Sada, doktora Branislava Borotu, za čijeg mandata je održan Prvi međunarodni poljoprivredni sajam u Novom Sadu 1931. godine, koji je i sam u mnogome doprineo realizaciji ove manifestacije. I ne samo to, za njegovog mandata reformisana je gradska uprava, izvedeni su obimni komunalni radovi, podignuto je više javnih zgrada i škola, ali najznačajniji beše drumsko pešački - most, kojim je povezao Novi Sad i Petrovaradin. Treba, dragi prijatelji, da spominjemo sa zahvalnošću sve one koji su sebe i svoj rad ugradili u naš Novi Sad. Zato želim da se sa ovog mesta zahvalim i našem premijeru Milošu Vučeviću, što je sebe ugradio u Novi Sad, a meni ostavio veliko delo da sledim, ona dostignuća koja su činili i on i mnogi njegovi veliki prethodnici - rekao je gradonačelnik.

Manifestaciju je otvorio premijer Republike Srbije Miloš Vučević, koji je istakao da Sajam čine ljudi i njihova energija.

-  Poljoprivreda je duboko ukorenjena u ekonomiji Srbije, iznosi oko 10 odsto, što je više od evropskog proseka. To potvrđuje koliko je ta grana poljoprivrede bitna za sveukupnu ekonomiju Srbije. Kada pričamo o poljoprivredi, direktno pričamo i o bezbednosti, ona je direktna kopča sa nacionalnom bezbednosti. Mi smo zahvaljujući našoj bezbednosti uspeli da izdržimo sve izazove u teškom periodu kada smo bili izloženi sankcijama i ratovima- rekao je Vučević i dodao da je zamolio evropskog komesara da razume osetljivu poziciju srpskih farmera, posebno u procesu evrointegracija.

U okviru ceremonije otvaranja prisutnima su se obratili i generalni direktor Novosadskog sajma Nikola Lovrić, predsednica Pokrajinske vlade Maja Gojković, i komesar Evropske unije za poljoprivredu Januš Vojčehovski.

Novi Sad, 18. maj 2024. godine