Читај ми

ГРАДОНАЧЕЛНИК ПРИМИО ДЕЛЕГАЦИЈУ ЛИГЕ СОЦИЈАЛДЕМОКРАТА ВОЈВОДИНЕ

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић примио је у Градској кући делегацију Лиге социјалдемократа Војводине и тиме потврдио наводе да је градска власт отворена за сваки демократски разговор, како са грађанима Новог Сада, тако и са опозиционим странкама. Након разговора са представницима ГО Демократске странке, ово је друга опозициона странка са којом је градоначелник Вучевић одржао састанак.

- Ово је нормалан вид комуникације између позиције и опозиције и драго ми је што су се представници Лиге социјалдемократа Војводине одазвали нашем позиву у овако репрезентативном саставу. Ово је само први састанак у низу, јер ћемо настојати да и у наредном периоду уприличимо још сусрета с обзиром на то да се данас отворило много тема о којима можемо да разговарамо. Данас смо пре свега разговарали о спречавању неких појава које су се дешавале у прошлом изборном циклусу, а које се тичу нерегуларности приликом гласања које прете да се понове и у наредном. Сложили смо се да појаве попут куповине гласова не смеју да се дозволе и да нема учешћа у извршној власти за оне који се баве таквим радњама, те је неопходно истражити и утврдити одговорност свих актера у нерегуларним радњама 6. маја прошле године. Друга тема је била питање безбедности и заједно смо констатовали напредак на том пољу - од именовања начелника новосадске полиције, патролирања жандармерије, до актуелне обуке великог броја нових полицајаца. Разговарали смо и о проблемима у ЈП и ЈКП која се налазе у веома тешком стању и драго ми је да је ЛСВ спремна да учествује у решавању тог проблема са стручног аспекта како би се донела дугорочна решења. Најприхватљивије би било оформити стручни тим који не би био лимитиран политичким оковима и ставовима, већ би стручни људи предложени од свих политичких чинилаца учествовали у решавању питања јавно-комуналног система - рекао је градоначелник и додао да је важна тема била и борба против корупције којој је ЛСВ дала подршку на националном нивоу и да је том приликом исказана обострана воља да се та борба институционално и неселективно настави и у Новом Саду.
Делегација Лиге социјалдемократа Војводине је оценила да је стање у појединим градским јавним и јавно-комуналним предузећима веома лоше, а у разговору је закључено да је крајњи моменат да се нађе модел за квалитетно реструктурирање јавног сектора, у складу са европским и светским искуствима.
- Овакво стање у предузећима није од јуче и до њега је довео низ непрофесионалних и недомаћинских односа разних руководстава још од самог почетка вишестраначја, а та лоша пракса се у појединим предузећима наставља и данас – рекао је председник ГО ЛСВ Александара Кравић и додао да ЛСВ безрезервно подржава борбу против корупције.
Делегација коју су чинили функционери ЛСВ Александар Кравић, Роберт Колар и Злата Перичин указала је на то да је куповина гласова у Новом Саду толико узела маха да се мора хитно сасећи у корену, а да са онима који купују гласове треба прекинути сваку сарадњу и против њих покренути законски поступак. Са том констатацијом се сложио и градоначелник и додао да би се, у противном, тај модел криминала могао пренети на све нивое избора и да би се додатно уназадио и обесмислио демократски, као и процес европских интеграција.
Градоначелник је закључио да је овај дијалог својеврсна порука грађанима да градска власт кроз ове и сличне активности, попут отворених разговора са грађанима, жели да се бори за један бољи Нови Сад, као и да ће разговори са представницима Лиге социјалдемократа Војводине бити настављени у наредном периоду.

Нови Сад, 12. новембар 2013. године