Čitaj mi

GRADONAČELNIK PRIMIO DELEGACIJU LIGE SOCIJALDEMOKRATA VOJVODINE

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević primio je u Gradskoj kući delegaciju Lige socijaldemokrata Vojvodine i time potvrdio navode da je gradska vlast otvorena za svaki demokratski razgovor, kako sa građanima Novog Sada, tako i sa opozicionim strankama. Nakon razgovora sa predstavnicima GO Demokratske stranke, ovo je druga opoziciona stranka sa kojom je gradonačelnik Vučević održao sastanak.

- Ovo je normalan vid komunikacije između pozicije i opozicije i drago mi je što su se predstavnici Lige socijaldemokrata Vojvodine odazvali našem pozivu u ovako reprezentativnom sastavu. Ovo je samo prvi sastanak u nizu, jer ćemo nastojati da i u narednom periodu upriličimo još susreta s obzirom na to da se danas otvorilo mnogo tema o kojima možemo da razgovaramo. Danas smo pre svega razgovarali o sprečavanju nekih pojava koje su se dešavale u prošlom izbornom ciklusu, a koje se tiču neregularnosti prilikom glasanja koje prete da se ponove i u narednom. Složili smo se da pojave poput kupovine glasova ne smeju da se dozvole i da nema učešća u izvršnoj vlasti za one koji se bave takvim radnjama, te je neophodno istražiti i utvrditi odgovornost svih aktera u neregularnim radnjama 6. maja prošle godine. Druga tema je bila pitanje bezbednosti i zajedno smo konstatovali napredak na tom polju - od imenovanja načelnika novosadske policije, patroliranja žandarmerije, do aktuelne obuke velikog broja novih policajaca. Razgovarali smo i o problemima u JP i JKP koja se nalaze u veoma teškom stanju i drago mi je da je LSV spremna da učestvuje u rešavanju tog problema sa stručnog aspekta kako bi se donela dugoročna rešenja. Najprihvatljivije bi bilo oformiti stručni tim koji ne bi bio limitiran političkim okovima i stavovima, već bi stručni ljudi predloženi od svih političkih činilaca učestvovali u rešavanju pitanja javno-komunalnog sistema - rekao je gradonačelnik i dodao da je važna tema bila i borba protiv korupcije kojoj je LSV dala podršku na nacionalnom nivou i da je tom prilikom iskazana obostrana volja da se ta borba institucionalno i neselektivno nastavi i u Novom Sadu.
Delegacija Lige socijaldemokrata Vojvodine je ocenila da je stanje u pojedinim gradskim javnim i javno-komunalnim preduzećima veoma loše, a u razgovoru je zaključeno da je krajnji momenat da se nađe model za kvalitetno restrukturiranje javnog sektora, u skladu sa evropskim i svetskim iskustvima.
- Ovakvo stanje u preduzećima nije od juče i do njega je doveo niz neprofesionalnih i nedomaćinskih odnosa raznih rukovodstava još od samog početka višestranačja, a ta loša praksa se u pojedinim preduzećima nastavlja i danas – rekao je predsednik GO LSV Aleksandara Kravić i dodao da LSV bezrezervno podržava borbu protiv korupcije.
Delegacija koju su činili funkcioneri LSV Aleksandar Kravić, Robert Kolar i Zlata Peričin ukazala je na to da je kupovina glasova u Novom Sadu toliko uzela maha da se mora hitno saseći u korenu, a da sa onima koji kupuju glasove treba prekinuti svaku saradnju i protiv njih pokrenuti zakonski postupak. Sa tom konstatacijom se složio i gradonačelnik i dodao da bi se, u protivnom, taj model kriminala mogao preneti na sve nivoe izbora i da bi se dodatno unazadio i obesmislio demokratski, kao i proces evropskih integracija.
Gradonačelnik je zaključio da je ovaj dijalog svojevrsna poruka građanima da gradska vlast kroz ove i slične aktivnosti, poput otvorenih razgovora sa građanima, želi da se bori za jedan bolji Novi Sad, kao i da će razgovori sa predstavnicima Lige socijaldemokrata Vojvodine biti nastavljeni u narednom periodu.

Novi Sad, 12. novembar 2013. godine