Читај ми

ГРАДОНАЧЕЛНИК ПОСЕТИО ЗАЈЕДНИЦУ ''ЗЕМЉА ЖИВИХ''

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић посетио је заједницу ''Земља живих'' у насељу Ченеј која, у оквиру Српске православне цркве, пружа подршку и помоћ у лечењу болести зависности.

- На други дан Божића одлучили смо да посетимо оне који су најчешће одбачени из друштва, које терминолошки одређују као маргинализоване групе и да их охрабримо и оснажимо на њиховом путу борбе за себе. Хоћемо да покажемо да заједница брине и да има снаге да им помогне, када они сами одлуче да се рехабилитују. Захваљујем се братству манастира Ковиљ на челу са Владиком Исихијем и познатом новосадском свештенику Бранку на свему што раде у ''Земљи живих'', али и Милану Ђукићу и свима који су учествововали у оснивању Заједнице, верујући да град који себе дефинише као породицу мора да има овакав вид организоване подршке. Град Заједницу помаже новчано и наставиће то да чини, а спремни смо да урадимо и више да би резултати били бољи. Позивам све који могу на било који начин да помогну Заједницу, па макар и са мало пажње, да то и учине. Не треба да окрећемо главу од људи у проблему, јер то нису бројеви, и готово сви познајемо неког у таквој, тешкој животној ситуацији. Велика је ствар суочити се са својим слабостима, јер углавном избегавамо да о томе говоримо и мане увек тражимо у другима. Ово је позитивна прича о тешком процесу и треба да се према онима којима је помоћ потребна поставимо као велика породица – нагласио је градоначелник Милош Вучевић.

Према речима Милана Ђукића који обезбеђује правне услуге за ''Земљу живих'', у оквиру Заједнице постоји програм ресоцијализације, па штићеници имају могућност да волонтирају у неколико градских предузећа и установа, а ради се на унапређивању тог модела сарадње са Градом. Он је оценио да штићеници могу да имају велику улогу и у едукативним програмима делећи своја искуства са широм друштвеном заједницом у циљу превенције болести зависности.

Епископ мохачки Исихије захвалио се Граду на великој помоћи нагласивши да је путем пројектног финансирања код неколико градских управа само у протеклој години издвојено око 1 800 000 динара за ''Земљу живих''.

- Рехабилитација је бесплатна за кориснике, а финансије обезбеђују Манастир, Град и многи људи добре воље својим прилозима. Овде смо у прилици да будемо сведоци препорода људи који су се нашли на дну друштва, што је вредно сваке хвале – казао је Епископ мохачки Исихије.

Нови Сад, 8. јануар 2019. године