Čitaj mi

GRADONAČELNIK POSETIO ZAJEDNICU ''ZEMLjA ŽIVIH''

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević posetio je zajednicu ''Zemlјa živih'' u naselјu Čenej koja, u okviru Srpske pravoslavne crkve, pruža podršku i pomoć u lečenju bolesti zavisnosti.

- Na drugi dan Božića odlučili smo da posetimo one koji su najčešće odbačeni iz društva, koje terminološki određuju kao marginalizovane grupe i da ih ohrabrimo i osnažimo na njihovom putu borbe za sebe. Hoćemo da pokažemo da zajednica brine i da ima snage da im pomogne, kada oni sami odluče da se rehabilituju. Zahvalјujem se bratstvu manastira Kovilј na čelu sa Vladikom Isihijem i poznatom novosadskom svešteniku Branku na svemu što rade u ''Zemlјi živih'', ali i Milanu Đukiću i svima koji su učestvovovali u osnivanju Zajednice, verujući da grad koji sebe definiše kao porodicu mora da ima ovakav vid organizovane podrške. Grad Zajednicu pomaže novčano i nastaviće to da čini, a spremni smo da uradimo i više da bi rezultati bili bolјi. Pozivam sve koji mogu na bilo koji način da pomognu Zajednicu, pa makar i sa malo pažnje, da to i učine. Ne treba da okrećemo glavu od lјudi u problemu, jer to nisu brojevi, i gotovo svi poznajemo nekog u takvoj, teškoj životnoj situaciji. Velika je stvar suočiti se sa svojim slabostima, jer uglavnom izbegavamo da o tome govorimo i mane uvek tražimo u drugima. Ovo je pozitivna priča o teškom procesu i treba da se prema onima kojima je pomoć potrebna postavimo kao velika porodica – naglasio je gradonačelnik Miloš Vučević.

Prema rečima Milana Đukića koji obezbeđuje pravne usluge za ''Zemlјu živih'', u okviru Zajednice postoji program resocijalizacije, pa štićenici imaju mogućnost da volontiraju u nekoliko gradskih preduzeća i ustanova, a radi se na unapređivanju tog modela saradnje sa Gradom. On je ocenio da štićenici mogu da imaju veliku ulogu i u edukativnim programima deleći svoja iskustva sa širom društvenom zajednicom u cilјu prevencije bolesti zavisnosti.

Episkop mohački Isihije zahvalio se Gradu na velikoj pomoći naglasivši da je putem projektnog finansiranja kod nekoliko gradskih uprava samo u protekloj godini izdvojeno oko 1 800 000 dinara za ''Zemlјu živih''.

- Rehabilitacija je besplatna za korisnike, a finansije obezbeđuju Manastir, Grad i mnogi lјudi dobre volјe svojim prilozima. Ovde smo u prilici da budemo svedoci preporoda lјudi koji su se našli na dnu društva, što je vredno svake hvale – kazao je Episkop mohački Isihije.

Novi Sad, 8. januar 2019. godine