Читај ми

ГРАДОНАЧЕЛНИК ОБИШАО ЗАВРШНЕ РАДОВЕ НА ПАЛАТИ ПРАВДЕ У НОВОМ САДУ

Градоначелник Новог Сада Милан Ђурић данас је заједно са министарком правде Мајом Поповић, министарком за европске интеграције Тањом Мишчевић, председницом Покрајинске владе Мајом Гојковић, европским комесаром за суседство и проширење Оливером Вархељијем и шефом Делегације Европске уније у Србији Емануелом Жиофреом, обишао завршне радове на изградњи нове зграде правосудних органа у Новом Саду.

- Захвални смо на донацији ЕУ у вредности од чак 13 милиона евра, која је у оквиру програма ИПА 2017, обезбедила средства  овог пројекта. Такође, велику захвалност на пруженој подршци дугујемо и Министарству правде, које је у трошкове опремања зграде најмодернијом опремом, уложило средства у висини од 1 милион и 80 хиљада евра. Град Нови Сад је обезбедио услове да се нови објекат на адекватан начин уклопи у постојећи амбијент градске целине, уз максимално очување зелених површина. Пројектом је предвиђено уређење читаве блоковске површине око зграде правосудних органа које подразумева радове на асфалтирању објеката путне привреде, као и на уређењу зелених површина, садњу пет стабала и 1425 ниских садница зеленила, реконструкцију травњака на површини од 1150m 2 , а простор ће бити обогаћен и новим урбаним мобилијаром. Процењена вредност радова износи око 11,2 милиона динара- рекао је градоначелник.

Обраћајући се присутним, министарка Поповић је изјавила да је нови објекат правосудних органа фантастичан пример подршке коју је наша земља добила од Европске уније.

- Република Србија наставља да се модернизује у свим областима, а то остаје приоритетни циљ и нове Владе Републике Србије- поручила је министарка Поповић.

Комесар Вархеји је истакао да је јачање функционисања правосуђа темељни стуб процеса придруживања Европској унији и област у којој је Србија предузела важне кораке на пољу независности правосуђа, његове ефикасности, транспарентности и одговорности.

Председница Покрајинске владе Маја Гојковић изразила је задовољство због тога што ће Нови Сад ускоро добити нову зграду Палате правде, оценивши да ће грађани моћи да рачунају на знатно ефикасније поступање правосудних органа, те да ће запослени имати далеко боље услове рада – услове рада какве никада пре и нису имали.

- Влада Републике Србије заједно са Градом Новим Садом, уз подршку Покрајинске владе,  ствара услове за бољи рад судске власти, и тиме показујемо да нам је судска власт подједнако важна као и законодавна и извршна власт- изјавила је Гојковићева.

Нови Сад, 14.мај 2024. године