Čitaj mi

GRADONAČELNIK OBIŠAO ZAVRŠNE RADOVE NA PALATI PRAVDE U NOVOM SADU

Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić danas je zajedno sa ministarkom pravde Majom Popović, ministarkom za evropske integracije Tanjom Miščević, predsednicom Pokrajinske vlade Majom Gojković, evropskim komesarom za susedstvo i proširenje Oliverom Varheljijem i šefom Delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuelom Žiofreom, obišao završne radove na izgradnji nove zgrade pravosudnih organa u Novom Sadu.

- Zahvalni smo na donaciji EU u vrednosti od čak 13 miliona evra, koja je u okviru programa IPA 2017, obezbedila sredstva  ovog projekta. Takođe, veliku zahvalnost na pruženoj podršci dugujemo i Ministarstvu pravde, koje je u troškove opremanja zgrade najmodernijom opremom, uložilo sredstva u visini od 1 milion i 80 hiljada evra. Grad Novi Sad je obezbedio uslove da se novi objekat na adekvatan način uklopi u postojeći ambijent gradske celine, uz maksimalno očuvanje zelenih površina. Projektom je predviđeno uređenje čitave blokovske površine oko zgrade pravosudnih organa koje podrazumeva radove na asfaltiranju objekata putne privrede, kao i na uređenju zelenih površina, sadnju pet stabala i 1425 niskih sadnica zelenila, rekonstrukciju travnjaka na površini od 1150m 2 , a prostor će biti obogaćen i novim urbanim mobilijarom. Procenjena vrednost radova iznosi oko 11,2 miliona dinara- rekao je gradonačelnik.

Obraćajući se prisutnim, ministarka Popović je izjavila da je novi objekat pravosudnih organa fantastičan primer podrške koju je naša zemlja dobila od Evropske unije.

- Republika Srbija nastavlja da se modernizuje u svim oblastima, a to ostaje prioritetni cilj i nove Vlade Republike Srbije- poručila je ministarka Popović.

Komesar Varheji je istakao da je jačanje funkcionisanja pravosuđa temeljni stub procesa pridruživanja Evropskoj uniji i oblast u kojoj je Srbija preduzela važne korake na polju nezavisnosti pravosuđa, njegove efikasnosti, transparentnosti i odgovornosti.

Predsednica Pokrajinske vlade Maja Gojković izrazila je zadovoljstvo zbog toga što će Novi Sad uskoro dobiti novu zgradu Palate pravde, ocenivši da će građani moći da računaju na znatno efikasnije postupanje pravosudnih organa, te da će zaposleni imati daleko bolje uslove rada – uslove rada kakve nikada pre i nisu imali.

- Vlada Republike Srbije zajedno sa Gradom Novim Sadom, uz podršku Pokrajinske vlade,  stvara uslove za bolji rad sudske vlasti, i time pokazujemo da nam je sudska vlast podjednako važna kao i zakonodavna i izvršna vlast- izjavila je Gojkovićeva.

Novi Sad, 14.maj 2024. godine