Читај ми

ГРАДОНАЧЕЛНИК НА САСТАНКУ СА МИНИСТРОМ ПРАВДЕ И ЕВРОПСКИХ ПОСЛОВА У ВЛАДИ НЕМАЧКЕ ПОКРАЈИНЕ БАДЕН – ВИРТЕМБЕРГ

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић састао се данас у Штутгарту са министром правде и европских послова у Влади немачке покрајине Баден – Виртемберг, Гвидом Волфом. Они су разговарали о економској, политичкој и академској сарадњи између градова Улм и Нови Сад, као и између Новог Сада и Владе Баден – Виртемберг. Министар покрајине Баден Виртемберг изразио је подршку Србији на европском путу и њеној посвећености евроинтеграцијама као спољнополитичком приоритету, и посебно нагласио позитиван однос Србије према проблему азиланата, и улогу коју има Србија од почетка мигрантске кризе.

Он је истакао да је реформа образовног система, и увођење дуалног образовања, од изузетног значаја за даљи просперитет наше земље, и изразио спремност да помогну у имплементацији система учења уз радну праксу. Такође, министар Волф је истакао и значај што брже реализације инфраструктурних пројеката који су предвиђени у оквиру Дунавске стратегије ЕУ. У разговору са министром једне од најразвијенијих немачких покрајина, градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, представио је позитивне резултате фискалне консолидације и других економских мера које спроводи Влада Србије, како би се стварало повољно окружење за инвеститоре. Он је истакао да је тако значајно промењена општа пословна клима у Новом Саду, и да за улагања у тај град влада све веће интересовање великих светских компанија, које су извозно орјентисане.

У вези са тим, Вучевић је нагласио да је управо у Новом Саду реализован значајан немачки инвестициони пројекат у Србији, отворен је развојно – истраживачки центар компаније Континентал, и истакао да је то сигнал и за остале немачке компаније да дођу у Србију. Градоначелник Новог Сада је нагласио да очекује да ће сарадња са покрајином Баден – Виртемберг и Градом Улм, који је побратим Новог Сада, бити продубљена и ојачана и током реализације пројеката у оквиру две титуле које је понео Нови Сад - Омладинска престоница Европе 2019. и Европска престоница културе 2021. године.

Приликом данашњег сусрета, министар у Влади покрајине Баден - Виртемберг Гвидо Волф, као високи функционер Хришћанско - демократске Уније (CDU) канцеларке Ангеле Меркер, разговарао је са градоначелником Новог Сада Милошем Вучевићем, уједно и потпредседником СНС - а, и о јачању сарадње између те две партије, и значају учешћа СНС - а у раду Европске народне партије, најјаче посланичке групе у Европском парламенту. Министар Гвидо Волф предводиће делегацију покрајине Баден - Виртемберг, која ће следеће године посетити Нови Сад, договорено је на данашњем састанку у Штутгарту.

Нови Сад, 27. септембар 2017. године