Čitaj mi

GRADONAČELNIK NA SASTANKU SA MINISTROM PRAVDE I EVROPSKIH POSLOVA U VLADI NEMAČKE POKRAJINE BADEN – VIRTEMBERG

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević sastao se danas u Štutgartu sa ministrom pravde i evropskih poslova u Vladi nemačke pokrajine Baden – Virtemberg, Gvidom Volfom. Oni su razgovarali o ekonomskoj, političkoj i akademskoj saradnji između gradova Ulm i Novi Sad, kao i između Novog Sada i Vlade Baden – Virtemberg. Ministar pokrajine Baden Virtemberg izrazio je podršku Srbiji na evropskom putu i njenoj posvećenosti evrointegracijama kao spoljnopolitičkom prioritetu, i posebno naglasio pozitivan odnos Srbije prema problemu azilanata, i ulogu koju ima Srbija od početka migrantske krize.

On je istakao da je reforma obrazovnog sistema, i uvođenje dualnog obrazovanja, od izuzetnog značaja za dalji prosperitet naše zemlje, i izrazio spremnost da pomognu u implementaciji sistema učenja uz radnu praksu. Takođe, ministar Volf je istakao i značaj što brže realizacije infrastrukturnih projekata koji su predviđeni u okviru Dunavske strategije EU. U razgovoru sa ministrom jedne od najrazvijenijih nemačkih pokrajina, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, predstavio je pozitivne rezultate fiskalne konsolidacije i drugih ekonomskih mera koje sprovodi Vlada Srbije, kako bi se stvaralo povoljno okruženje za investitore. On je istakao da je tako značajno promenjena opšta poslovna klima u Novom Sadu, i da za ulaganja u taj grad vlada sve veće interesovanje velikih svetskih kompanija, koje su izvozno orjentisane.

U vezi sa tim, Vučević je naglasio da je upravo u Novom Sadu realizovan značajan nemački investicioni projekat u Srbiji, otvoren je razvojno – istraživački centar kompanije Kontinental, i istakao da je to signal i za ostale nemačke kompanije da dođu u Srbiju. Gradonačelnik Novog Sada je naglasio da očekuje da će saradnja sa pokrajinom Baden – Virtemberg i Gradom Ulm, koji je pobratim Novog Sada, biti produbljena i ojačana i tokom realizacije projekata u okviru dve titule koje je poneo Novi Sad - Omladinska prestonica Evrope 2019. i Evropska prestonica kulture 2021. godine.

Prilikom današnjeg susreta, ministar u Vladi pokrajine Baden - Virtemberg Gvido Volf, kao visoki funkcioner Hrišćansko - demokratske Unije (CDU) kancelarke Angele Merker, razgovarao je sa gradonačelnikom Novog Sada Milošem Vučevićem, ujedno i potpredsednikom SNS - a, i o jačanju saradnje između te dve partije, i značaju učešća SNS - a u radu Evropske narodne partije, najjače poslaničke grupe u Evropskom parlamentu. Ministar Gvido Volf predvodiće delegaciju pokrajine Baden - Virtemberg, koja će sledeće godine posetiti Novi Sad, dogovoreno je na današnjem sastanku u Štutgartu.

Novi Sad, 27. septembar 2017. godine