Читај ми

ГРАДОНАЧЕЛНИК НА ПРОСЛАВИ ДАНА НИЖЊЕГ НОВГОРОДА

На позив градоначелника Нижњег Новгорода Олега Валентиновича Сорокина, градоначелник Новог Сада Игор Павличић присуствовао је прослави Дана тог побратимског града.

- Велика ми је част што у име Новог Сада могу да вам честитам овај значајан датум у богатој историји вашег града. Веома ми је драго што присуствујем прослави рођендана Нижњег Новгорода и што сам у друштву људи из нашег града побратима и братске земље. Током оваквих празника сви треба да се подсетимо колико је било потребно труда, воље и жеље за напредовањем да би наши градови данас били оно што јесу, савремене, демократске средине и комфорна места за живот – нагласио је градоначелник Павличић на свечаној церемонији. Градоначелник је током боравка у Нижњем Новгороду, заједно са представницима других градова, засадио дрво у алеји пријатељства и погледао изложбу ''Светла мог града'' у оквиру које су представљене фотографије свих градова побратима града домаћина.

Већ неколико година Нижњи Новгород и Нови Сад негују пријатељске везе и добру сарадњу, посебно у областима културе и образовања, а побратимске односе озваничили су 2006. године. Током посете Нижњем Новгороду разговарано је о могућностима проширивања сарадње и на друге важне аспекте живота посебно на област привреде и изражен је заједнички став да ће разменом културних вредности, знања и искуства наши градови бити још бољи и успешнији.

Нижњи Новгород је привредни и културни центар пространог Волго-Вјатског региона, а смештен је на стецишту река Оке и Волге. То је универзитетски град који има развијену аутомобилску и металску индустрију. Нижњи Новгород има велико историјско – архитектонско богатство и обилује очуваним споменицима културе што је био основ да се уврсти на UNЕSKO листу градова који чине историјску и културну драгоценост.

Нови Сад, 14. септембар 2011. године