Čitaj mi

GRADONAČELNIK NA PROSLAVI DANA NIŽNJEG NOVGORODA

Na poziv gradonačelnika Nižnjeg Novgoroda Olega Valentinoviča Sorokina, gradonačelnik Novog Sada Igor Pavličić prisustvovao je proslavi Dana tog pobratimskog grada.

- Velika mi je čast što u ime Novog Sada mogu da vam čestitam ovaj značajan datum u bogatoj istoriji vašeg grada. Veoma mi je drago što prisustvujem proslavi rođendana Nižnjeg Novgoroda i što sam u društvu ljudi iz našeg grada pobratima i bratske zemlje. Tokom ovakvih praznika svi treba da se podsetimo koliko je bilo potrebno truda, volje i želje za napredovanjem da bi naši gradovi danas bili ono što jesu, savremene, demokratske sredine i komforna mesta za život – naglasio je gradonačelnik Pavličić na svečanoj ceremoniji. Gradonačelnik je tokom boravka u Nižnjem Novgorodu, zajedno sa predstavnicima drugih gradova, zasadio drvo u aleji prijateljstva i pogledao izložbu ''Svetla mog grada'' u okviru koje su predstavljene fotografije svih gradova pobratima grada domaćina.

Već nekoliko godina Nižnji Novgorod i Novi Sad neguju prijateljske veze i dobru saradnju, posebno u oblastima kulture i obrazovanja, a pobratimske odnose ozvaničili su 2006. godine. Tokom posete Nižnjem Novgorodu razgovarano je o mogućnostima proširivanja saradnje i na druge važne aspekte života posebno na oblast privrede i izražen je zajednički stav da će razmenom kulturnih vrednosti, znanja i iskustva naši gradovi biti još bolji i uspešniji.

Nižnji Novgorod je privredni i kulturni centar prostranog Volgo-Vjatskog regiona, a smešten je na stecištu reka Oke i Volge. To je univerzitetski grad koji ima razvijenu automobilsku i metalsku industriju. Nižnji Novgorod ima veliko istorijsko – arhitektonsko bogatstvo i obiluje očuvanim spomenicima kulture što je bio osnov da se uvrsti na UNESKO listu gradova koji čine istorijsku i kulturnu dragocenost.

Novi Sad, 14. septembar 2011. godine