Читај ми

ГРАДОНАЧЕЛНИК НА ПРОСЛАВИ ДАНА ГРАДА ПОБРАТИМСКОГ НИЖЊЕГ НОВГОРОДА

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић честитао је в. д. градоначелници Нижњег Новгорода Јелисавети Солонченко, али и свим становницима тог града побратима, државни празник Дан Русије, а уједно и Дан града. На пријему код в. д. градоначелнице Нижњег Новгорода, Вучевић је истакао:

- Наше две земље повезују вера, историјски корени, али и пријатељство, и вредни људи којима је будућност своје домовине светиња, као и сопствено право на достојанствен живот и слободан развој. Од дана када је проглашен руски суверенитет, Русија је ојачала као земља и као јединствена нација, и тако снажна недвосмислено је на страни права и правде, и на страни својих пријатеља, а ми то јесмо. Поносан сам на то што су, Нови Сад и Нижњи Новгород, својим пријатељством и сарадњом, последњих 11 година допринели јачању односа наше две земље. Иза нас су конкретни пројекти, и резултати сарадње у областима образовања, између нижњеновгородских школа и школа у Новом Саду, али и новосадског Универзитета и Универзитета Лобачевски, као и културе кроз бројне заједничке програме попут Фестивала словенске писмености и културе. Очекујем даље унапређење наше сарадње, на обострано задовољство, нагласио је градоначелник Новог Сада Милош Вучевић.

Након пријема код в. д. градоначелнице Нижњег Новгорода Јелисавете Солонченко, којој је у име Новосађана, градоначелник Милош Вучевић уручио икону Свети Георгије Ђурђиц, заштитника Града Новог Сада, коју су иконописале монахиње из женског манастира у Каћу, двоје градоначелника положили су цвеће на споменик оснивачу Нижњег Новгорода. Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић састао се и са шефом Градске администрације Нижњег Новгорода Сергејом Беловим. Наиме, они су заједно посетили градско породилиште, и како традиција обележавања Дана града налаже, даривали су мајке и бебе.

У оквиру дводневне посете поводом Дана града побратима Нижњег Новгорода, делегација Града Новог Сада имала је бројне сусрете, а између осталог, присуствовала је и концерту прослављене уметнице Ладе Карионове, која је пре четири године наступала у Новом Саду на Фестивалу словенске писмености и културе, чију организацију потписују два града побратима, а одржава се под покровитељством Руске Федерације и Руске православне цркве.

Нови Сад, 12. јун 2017. године