Čitaj mi

GRADONAČELNIK NA PROSLAVI DANA GRADA POBRATIMSKOG NIŽNJEG NOVGORODA

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević čestitao je v. d. gradonačelnici Nižnjeg Novgoroda Jelisaveti Solončenko, ali i svim stanovnicima tog grada pobratima, državni praznik Dan Rusije, a ujedno i Dan grada. Na prijemu kod v. d. gradonačelnice Nižnjeg Novgoroda, Vučević je istakao:

- Naše dve zemlјe povezuju vera, istorijski koreni, ali i prijatelјstvo, i vredni lјudi kojima je budućnost svoje domovine svetinja, kao i sopstveno pravo na dostojanstven život i slobodan razvoj. Od dana kada je proglašen ruski suverenitet, Rusija je ojačala kao zemlјa i kao jedinstvena nacija, i tako snažna nedvosmisleno je na strani prava i pravde, i na strani svojih prijatelјa, a mi to jesmo. Ponosan sam na to što su, Novi Sad i Nižnji Novgorod, svojim prijatelјstvom i saradnjom, poslednjih 11 godina doprineli jačanju odnosa naše dve zemlјe. Iza nas su konkretni projekti, i rezultati saradnje u oblastima obrazovanja, između nižnjenovgorodskih škola i škola u Novom Sadu, ali i novosadskog Univerziteta i Univerziteta Lobačevski, kao i kulture kroz brojne zajedničke programe poput Festivala slovenske pismenosti i kulture. Očekujem dalјe unapređenje naše saradnje, na obostrano zadovolјstvo, naglasio je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

Nakon prijema kod v. d. gradonačelnice Nižnjeg Novgoroda Jelisavete Solončenko, kojoj je u ime Novosađana, gradonačelnik Miloš Vučević uručio ikonu Sveti Georgije Đurđic, zaštitnika Grada Novog Sada, koju su ikonopisale monahinje iz ženskog manastira u Kaću, dvoje gradonačelnika položili su cveće na spomenik osnivaču Nižnjeg Novgoroda. Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević sastao se i sa šefom Gradske administracije Nižnjeg Novgoroda Sergejom Belovim. Naime, oni su zajedno posetili gradsko porodilište, i kako tradicija obeležavanja Dana grada nalaže, darivali su majke i bebe.

U okviru dvodnevne posete povodom Dana grada pobratima Nižnjeg Novgoroda, delegacija Grada Novog Sada imala je brojne susrete, a između ostalog, prisustvovala je i koncertu proslavlјene umetnice Lade Karionove, koja je pre četiri godine nastupala u Novom Sadu na Festivalu slovenske pismenosti i kulture, čiju organizaciju potpisuju dva grada pobratima, a održava se pod pokrovitelјstvom Ruske Federacije i Ruske pravoslavne crkve.

Novi Sad, 12. jun 2017. godine