Читај ми

ГРАДОНАЧЕЛНИК ЂУРИЋ СЕ САСТАО СА АМБАСАДОРОМ МЕКСИКА

Градоначелник Новог Сада Милан Ђурић примио је у Градској кући амбасадора Мексика у Србији Њ.Е. Карлоса Феликса. Градоначелник му је пожелео срдачну добродошлицу, а амбасадор је истакао да му је драго што је поново у Новом Саду, честитавши градоначелнику на бројним европским признањима које је Град стекао претходних година.

Саговорници су се током састанка сагласили да Србију и Мексико везује традиционално пријатељство, а да се дипломатски однос две државе темељи на заједничким вредностима слободе, националног интегритета и равноправности међу народима и државама.

Градоначелник Ђурић је рекао да је Град Нови Сад чврсто опредељен за даље јачање сарадње са мексичким градом Толуком, у циљу унапређења дугогодишње сарадње која датира још од осамдесетих година прошлог века. Два града склопила су Споразум о братимљењу 2015. године, чиме је њихова сарадња формализована, а на њеном развоју ће наставити да се ради у континуитету, у различитим сферама, речено је на састанку.

Амбасадор Феликс истакао је да је једна од активности Амбасаде Мексика у Србији, између осталог, промовисање мексичке културе, те да је с тим у вези данас у посети Новом Саду где ће у Музеју Војводине отворити изложбу „Мексички кодекси - успомене и сазнања“ коју је припремила Амбасада. Поред тога, у току је и манифестација „Дани Мексика у Музеју Војводине“, где се уз изложбу, одржавају и предавања и дечје радионице инспирисани културним наслеђем Мексика.

Градоначелник и амбасадор су се сагласили да ће наставити да негују добре односе и доприносе што бољој сарадњи два народа, првенствено кроз културну размену и привредну сарадњу, а у циљу повезивања људи и реализације различитих пројеката.

Нови Сад, 5. април 2024. године