Читај ми

ГРАДОНАЧЕЛНИК ЂУРИЋ СА МИНИСТАРКОМ ГОЈКОВИЋ ОБИШАО ОБЈЕКТЕ НА ПЕТРОВАРАДИНСКОЈ ТВРЂАВИ

Градоначелник Града Новог Сада Милан Ђурић заједно са потпредседницом Владе Републике Србије и министарком културе Мајом Гојковић и сарадницима обишао је објекте на Петроварадинској тврђави који су оштећени током олујног невремена које је у два наврата 19. и 21. јула 2023. године погодило Нови Сад.

-Данас смо у обиласку Петроварадинске тврђаве, просторно културно-историјске целине  Града Новог Сада, како бисмо сагледали последице елементарне непогоде која је погодила Петроварадинску тврђаву - дугу касарну, аресенал и једноставну касарну. Највећу штету претрпео је кров на овим објектима на чијој санацији јавно комунална и приватна предузећа са радницима и механизацијом, вредно раде, а помоћ нам је стигла и од две кинеске компаније. Циљ нам је да се приоритетно санира кров како поновно невреме, не би проузроковало већа оштећења - изјавио је Градоначелник Ђурић.

Градоначелник је додао да је од последица невремена преко 1.000 стабала у Граду оборено, да је пријављено 2.000 општећења на јавним и приватним објектима, школама, забавиштима, спортским и културним објектима, уз највећи губитак младог људског живота, као и да је приоритет била заштита суграђана од опасности, након тога успостављање нормализације саобраћаја, водоводне и електо мреже, али и то да је у данима за нама био са суграђанима у различим деловима Града који су претпели највећу штету.

Министарка Гојковић је истакла да је била у контакту са Градоначелником Ђурићем након олујног неврема, као и да је тренутно у току сагледавање настале штете која је причињена на објектима културе и споменицима у Граду Новом Саду, као и свеукупне штете.

Након процене штете, Влада Републике Србије и Министарство културе ће пружити подршку Граду Новом Саду, као и да ће бити учињени заједнички напори да се штета санира, додала је министарка која се захвалила радницима градских јавно комуналних предузећа и друштвено одговорним компанијама који се труде да санирају последице стравичног невремена као и на томе што су показали друштвену одговорност када се дешавају овакви непредвиђени догађаји и ситуције.

Нови Сад, 26. јул 2023. године