Čitaj mi

GRADONAČELNIK ĐURIĆ SA MINISTARKOM GOJKOVIĆ OBIŠAO OBJEKTE NA PETROVARADINSKOJ TVRĐAVI

Gradonačelnik Grada Novog Sada Milan Đurić zajedno sa potpredsednicom Vlade Republike Srbije i ministarkom kulture Majom Gojković i saradnicima obišao je objekte na Petrovaradinskoj tvrđavi koji su oštećeni tokom olujnog nevremena koje je u dva navrata 19. i 21. jula 2023. godine pogodilo Novi Sad.

-Danas smo u obilasku Petrovaradinske tvrđave, prostorno kulturno-istorijske celine  Grada Novog Sada, kako bismo sagledali posledice elementarne nepogode koja je pogodila Petrovaradinsku tvrđavu - dugu kasarnu, aresenal i jednostavnu kasarnu. Najveću štetu pretrpeo je krov na ovim objektima na čijoj sanaciji javno komunalna i privatna preduzeća sa radnicima i mehanizacijom, vredno rade, a pomoć nam je stigla i od dve kineske kompanije. Cilj nam je da se prioritetno sanira krov kako ponovno nevreme, ne bi prouzrokovalo veća oštećenja - izjavio je Gradonačelnik Đurić.

Gradonačelnik je dodao da je od posledica nevremena preko 1.000 stabala u Gradu oboreno, da je prijavljeno 2.000 opštećenja na javnim i privatnim objektima, školama, zabavištima, sportskim i kulturnim objektima, uz najveći gubitak mladog ljudskog života, kao i da je prioritet bila zaštita sugrađana od opasnosti, nakon toga uspostavljanje normalizacije saobraćaja, vodovodne i elekto mreže, ali i to da je u danima za nama bio sa sugrađanima u različim delovima Grada koji su pretpeli najveću štetu.

Ministarka Gojković je istakla da je bila u kontaktu sa Gradonačelnikom Đurićem nakon olujnog nevrema, kao i da je trenutno u toku sagledavanje nastale štete koja je pričinjena na objektima kulture i spomenicima u Gradu Novom Sadu, kao i sveukupne štete.

Nakon procene štete, Vlada Republike Srbije i Ministarstvo kulture će pružiti podršku Gradu Novom Sadu, kao i da će biti učinjeni zajednički napori da se šteta sanira, dodala je ministarka koja se zahvalila radnicima gradskih javno komunalnih preduzeća i društveno odgovornim kompanijama koji se trude da saniraju posledice stravičnog nevremena kao i na tome što su pokazali društvenu odgovornost kada se dešavaju ovakvi nepredviđeni događaji i situcije.

Novi Sad, 26. jul 2023. godine