Читај ми

ГРАД ОБЕЗБЕДИО ДЕЗОБАРИЈЕРЕ ЗА СТАМБЕНЕ ЗГРАДЕ

Град Нови Сад је, по одлуци Градског штаба за ванредне ситуације, набавио преко 4.000 дезобаријера које ће бити постављене у свим улазима стамбених зграда на територији града. Такође, набављена је и потребна количина средстава за дезинфекцију, а постављање дезобаријера почиње већ данас.

Овим су додатно појачане превентивне мере које Град Нови Сад спроводи у циљу заштите здравља и живота грађана и спречавања ширења заразе током пандемије корона вируса. Према наводима струке, дезобаријере представљају прву линија одбране од уласка заразе у објекат, као и њеног ширења са објекта на објекат, а користе се на улазима у затворене просторе.

Екипе “Циклонизације”, уз подршку оперативаца ЈКП “Стан” и ЈКП “Градско зеленило”, задужене су за постављање баријера у улазима и њихово иницијално пуњење дезифицијенсом. Ова акција стартује данас, и према препоруци Штаба, предузећа ће радити са максималним капацитетом, како би сви улази баријере добили у што краћем року. Пре постављања баријере, екипа ће извести и третман дезинфекције улаза зграде, као што је то и био случај до сада.

За бригу о дезобаријерама и њихово одржавање у функцији, према препоруци Градског штаба за ванредне ситуације, задужени су професионални управници стамбених заједница и управници из редова станара. У наредним данима њих ће контактирати запослени у ЈКП “Паркинг сервис”, ЈП СПЦ “Војводина” и других градских предузећа, који ће им по договору достављати потребне количине дезифицијенса за одржавање ових дезобаријера. Управници ће бити у обавези да преузму препарате и да их, према приложеном упутству користе, како би дезобаријере функционисале.

На месту постављања дезобаријере биће истакнута и упутства. Дезобаријера представља плитку посуду са упијајућим медијумом (сунђер) и раствором дезифицијенса. Према правилима о постављању и коришћењу дезобаријере, прликом уласка/изласка из објекта станари треба обућом да угазе у дезобаријеру. Дезифицијенс у дезобаријери потребно је мењати или допуњавати у складу са фреквентношћу улазака и излазака у и из објекта.  Уколико се дезифицијенс потроши, или се разводни услед атмосферских падавина,  медијум (сунђер) је потребно одмах допунити.

Град Нови Сад од управника стамбених заједница очекује пуну подршку у спровођењу ове важне превентивне мере. Очекујемо и пуну сарадњу са градским предузећима која су задужена за њено спровођење и стриктно поштовање упутстава и препорука које ће добити од стручних оперативаца.

Нови Сад, 13. април 2020. године