Čitaj mi

GRAD OBEZBEDIO DEZOBARIJERE ZA STAMBENE ZGRADE

Grad Novi Sad je, po odluci Gradskog štaba za vanredne situacije, nabavio preko 4.000 dezobarijera koje će biti postavljene u svim ulazima stambenih zgrada na teritoriji grada. Takođe, nabavljena je i potrebna količina sredstava za dezinfekciju, a postavljanje dezobarijera počinje već danas.

Ovim su dodatno pojačane preventivne mere koje Grad Novi Sad sprovodi u cilju zaštite zdravlja i života građana i sprečavanja širenja zaraze tokom pandemije korona virusa. Prema navodima struke, dezobarijere predstavljaju prvu linija odbrane od ulaska zaraze u objekat, kao i njenog širenja sa objekta na objekat, a koriste se na ulazima u zatvorene prostore.

Ekipe “Ciklonizacije”, uz podršku operativaca JKP “Stan” i JKP “Gradsko zelenilo”, zadužene su za postavljanje barijera u ulazima i njihovo inicijalno punjenje dezificijensom. Ova akcija startuje danas, i prema preporuci Štaba, preduzeća će raditi sa maksimalnim kapacitetom, kako bi svi ulazi barijere dobili u što kraćem roku. Pre postavljanja barijere, ekipa će izvesti i tretman dezinfekcije ulaza zgrade, kao što je to i bio slučaj do sada.

Za brigu o dezobarijerama i njihovo održavanje u funkciji, prema preporuci Gradskog štaba za vanredne situacije, zaduženi su profesionalni upravnici stambenih zajednica i upravnici iz redova stanara. U narednim danima njih će kontaktirati zaposleni u JKP “Parking servis”, JP SPC “Vojvodina” i drugih gradskih preduzeća, koji će im po dogovoru dostavljati potrebne količine dezificijensa za održavanje ovih dezobarijera. Upravnici će biti u obavezi da preuzmu preparate i da ih, prema priloženom uputstvu koriste, kako bi dezobarijere funkcionisale.

Na mestu postavljanja dezobarijere biće istaknuta i uputstva. Dezobarijera predstavlja plitku posudu sa upijajućim medijumom (sunđer) i rastvorom dezificijensa. Prema pravilima o postavljanju i korišćenju dezobarijere, prlikom ulaska/izlaska iz objekta stanari treba obućom da ugaze u dezobarijeru. Dezificijens u dezobarijeri potrebno je menjati ili dopunjavati u skladu sa frekventnošću ulazaka i izlazaka u i iz objekta.  Ukoliko se dezificijens potroši, ili se razvodni usled atmosferskih padavina,  medijum (sunđer) je potrebno odmah dopuniti.

Grad Novi Sad od upravnika stambenih zajednica očekuje punu podršku u sprovođenju ove važne preventivne mere. Očekujemo i punu saradnju sa gradskim preduzećima koja su zadužena za njeno sprovođenje i striktno poštovanje uputstava i preporuka koje će dobiti od stručnih operativaca.

Novi Sad, 13. april 2020. godine