Читај ми

ГРАД НОВИ САД УОЧИ СВЕСРПСКОГ САБОРА ОРГАНИЗОВАО КУЛТУРНО-УМЕТНИЧКИ ПРОГРАМ У КУЛТУРНОМ ЦЕНТРУ ГРАДА

Градоначелник Новог Сада Милан Ђурић заједно је са делегацијом Града Бања Лука и бројним суграђанима присуствовао културно-уметничком програму који је приредио фолклорни ансамбл „Вила“ у Великој сали Културног центра Новог Сада. Непосредно пре почетка свечаности, градоначелник је у Градској кући угостио представнике делегације Града Бања Лука, а по завршетку програма, заједно су се упутили у Београд на Трг Републике где је организован Велики српски сабор.

- Ми смо као локална самоуправа, након одлуке председника Србије Александра Вучића и председника Републике Српске Милорада Додика, да се у Београду одржи Велики српски сабор, и у нашој Српској Атини пригодним програмом обележили овај велики дан за српски народ. Желимо да пошаљемо поруку јединства из Новог Сада и да пружимо подршку одржавању Свесрпског сабора у нашем главном граду. У оквиру програма у новосадском Културном центру, који је својеврсна увертира за даље догађаје у току поподнева, уживали смо у изведби ансамбла „Вила“ којим се веома поносимо. Културно-уметничка друштва су одувек била нераскидиви део културе Новог Сада, а ми смо, као Европска престоница културе, веома посвећени неговању нашег богатог наслеђа. Радујем се што ћемо дружење после наставити у Београду, где ћемо на Свесрпском сабору само још ојачати српско јединство, које је темељ на којем градимо нашу будућност - рекао је градоначелник Милан Ђурић.

У оквиру манифестације "Један народ - један сабор” први пут на једном месту биће окупљени многобројни фолклорни ансамбли Србије и Републике Српске, а око 2.500 играча приредиће сплет српских народних игара на београдском Тргу републике. Поред тога, током дана биће одржани билатерални састанци делегација Србије и Републике Српске, а основна порука Свесрпског сабора јесте да су Срби, где год да живе, један народ, да стреме истим циљевима, имају заједничку историју, промовишу мир и добре односе са свима у региону.

Нови Сад, 8. јун 2024. године