Čitaj mi

GRAD NOVI SAD UOČI SVESRPSKOG SABORA ORGANIZOVAO KULTURNO-UMETNIČKI PROGRAM U KULTURNOM CENTRU GRADA

Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić zajedno je sa delegacijom Grada Banja Luka i brojnim sugrađanima prisustvovao kulturno-umetničkom programu koji je priredio folklorni ansambl „Vila“ u Velikoj sali Kulturnog centra Novog Sada. Neposredno pre početka svečanosti, gradonačelnik je u Gradskoj kući ugostio predstavnike delegacije Grada Banja Luka, a po završetku programa, zajedno su se uputili u Beograd na Trg Republike gde je organizovan Veliki srpski sabor.

- Mi smo kao lokalna samouprava, nakon odluke predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Republike Srpske Milorada Dodika, da se u Beogradu održi Veliki srpski sabor, i u našoj Srpskoj Atini prigodnim programom obeležili ovaj veliki dan za srpski narod. Želimo da pošaljemo poruku jedinstva iz Novog Sada i da pružimo podršku održavanju Svesrpskog sabora u našem glavnom gradu. U okviru programa u novosadskom Kulturnom centru, koji je svojevrsna uvertira za dalje događaje u toku popodneva, uživali smo u izvedbi ansambla „Vila“ kojim se veoma ponosimo. Kulturno-umetnička društva su oduvek bila neraskidivi deo kulture Novog Sada, a mi smo, kao Evropska prestonica kulture, veoma posvećeni negovanju našeg bogatog nasleđa. Radujem se što ćemo druženje posle nastaviti u Beogradu, gde ćemo na Svesrpskom saboru samo još ojačati srpsko jedinstvo, koje je temelj na kojem gradimo našu budućnost - rekao je gradonačelnik Milan Đurić.

U okviru manifestacije "Jedan narod - jedan sabor” prvi put na jednom mestu biće okupljeni mnogobrojni folklorni ansambli Srbije i Republike Srpske, a oko 2.500 igrača prirediće splet srpskih narodnih igara na beogradskom Trgu republike. Pored toga, tokom dana biće održani bilateralni sastanci delegacija Srbije i Republike Srpske, a osnovna poruka Svesrpskog sabora jeste da su Srbi, gde god da žive, jedan narod, da streme istim ciljevima, imaju zajedničku istoriju, promovišu mir i dobre odnose sa svima u regionu.

Novi Sad, 8. jun 2024. godine