Читај ми

ГРАД НОВИ САД ОДЛУЧНО НА ПУТУ КА ЕВРОПСКОЈ ПРЕСТОНИЦИ КУЛТУРЕ

Чланица Градског већа за културу Миланка Бркић и в.д. директора Културног центра Новог Сада др Андреј Фајгељ одржали су конференцију за новинаре поводом активности које Град Нови Сад предузима у оквиру иницијативе да се кандидује за Европску престоницу културе 2020. године.

- Европска престоница културе је највећи културни пројекат Европске уније, већ пуних 27 година  и за то време је 48 градова било проглашено за Европску престоницу културе. Ми се надамо и свакако ћемо учинити све да 2020. године и Нови Сад добије ту престижну титулу - изјавила је Миланка Бркић.

В.Д. директора Културног центра Новог Сада др Андреј Фајгељ је додао да су велика очекивања која Европска унија има од града који треба да добије ту титулу, да су потребне велике инвестиције, али и да се могу очекивати велике користи од тог пројекта.  Према речима др Андреја Фајгеља погрешном објавом медија да Нови Сад одустаје од кандидатуре углед нашег града је без разлога пољуљан у међународној јавности, а европски партнери наведени да се питају да ли смо као заједница способни да спроведемо пројекат. Др Андреј Фајгељ је нагласио да један од критеријума Европске уније јесте одрживост пројекта без обзира на политичке промене. Такође је додао да је до сада кандидатура за Европску престоницу културе промовисана као нешто што доноси донације, што није у потпуности тачно и није у складу са европским вредностима, јер се од кандидата очекује лична одговорност. Трошкове Европске престонице културе у највећој мери сноси држава, затим град, градови партнери, локални спонзори па тек онда Европска унија.

- То, међутим не треба да нас обесхрабри, јер је то наша прилика и наш пројекат, на којем може да почива визија развоја Града у сваком смислу, а не само у области културе - изјавио је др Андреј Фајгељ и додао - Тај пројекат доноси низ бенефита: развој различитих привредних грана, развој инфраструктуре, богатији градски живот у свим сегментима. А најважнији бенефит јесте промена имиџа, што је изузетно важно не само за наш град већ и за нашу државу.

На конференцији је осуђена пракса да одређене групе имају монопол на културу или европске вредности. Истакнуто је да су Новом Саду потребни заједнички пројекти где ће сви сарађивати и имати прилику да се изразе.  Сви грађани који то желе могу да  пошаљу своје предлоге на адресу: predlog@novisad2020.rs и на тај начин учествују у демократском, партиципативном процесу који ће бити одлика кандидатуре Новог Сада за Европску престоницу културе 2020. године.

На позив Митје Чандера, председника Марибора као Европске престонице културе 2012. године, делегација Града Новог Сада је боравила у Марибору, где се срела и са Ен Бренч из директората Европске комисије за културу и образовање и информисала о ономе што се од Града Новог Сада очекује у предстојећој кандидатури, а успостављени су контакти и са другом актуелном престоницом културе, португалским градом Гимараешом, као и са градовима Кошице у Словачкој и Марсеј у Француској који ће ову титулу понети 2013. године. 

Нови Сад, 31. октобар 2012. године