Čitaj mi

GRAD NOVI SAD ODLUČNO NA PUTU KA EVROPSKOJ PRESTONICI KULTURE

Članica Gradskog veća za kulturu Milanka Brkić i v.d. direktora Kulturnog centra Novog Sada dr Andrej Fajgelj održali su konferenciju za novinare povodom aktivnosti koje Grad Novi Sad preduzima u okviru inicijative da se kandiduje za Evropsku prestonicu kulture 2020. godine.

- Evropska prestonica kulture je najveći kulturni projekat Evropske unije, već punih 27 godina  i za to vreme je 48 gradova bilo proglašeno za Evropsku prestonicu kulture. Mi se nadamo i svakako ćemo učiniti sve da 2020. godine i Novi Sad dobije tu prestižnu titulu - izjavila je Milanka Brkić.

V.D. direktora Kulturnog centra Novog Sada dr Andrej Fajgelj je dodao da su velika očekivanja koja Evropska unija ima od grada koji treba da dobije tu titulu, da su potrebne velike investicije, ali i da se mogu očekivati velike koristi od tog projekta.  Prema rečima dr Andreja Fajgelja pogrešnom objavom medija da Novi Sad odustaje od kandidature ugled našeg grada je bez razloga poljuljan u međunarodnoj javnosti, a evropski partneri navedeni da se pitaju da li smo kao zajednica sposobni da sprovedemo projekat. Dr Andrej Fajgelj je naglasio da jedan od kriterijuma Evropske unije jeste održivost projekta bez obzira na političke promene. Takođe je dodao da je do sada kandidatura za Evropsku prestonicu kulture promovisana kao nešto što donosi donacije, što nije u potpunosti tačno i nije u skladu sa evropskim vrednostima, jer se od kandidata očekuje lična odgovornost. Troškove Evropske prestonice kulture u najvećoj meri snosi država, zatim grad, gradovi partneri, lokalni sponzori pa tek onda Evropska unija.

- To, međutim ne treba da nas obeshrabri, jer je to naša prilika i naš projekat, na kojem može da počiva vizija razvoja Grada u svakom smislu, a ne samo u oblasti kulture - izjavio je dr Andrej Fajgelj i dodao - Taj projekat donosi niz benefita: razvoj različitih privrednih grana, razvoj infrastrukture, bogatiji gradski život u svim segmentima. A najvažniji benefit jeste promena imidža, što je izuzetno važno ne samo za naš grad već i za našu državu.

Na konferenciji je osuđena praksa da određene grupe imaju monopol na kulturu ili evropske vrednosti. Istaknuto je da su Novom Sadu potrebni zajednički projekti gde će svi sarađivati i imati priliku da se izraze.  Svi građani koji to žele mogu da  pošalju svoje predloge na adresu: predlog@novisad2020.rs i na taj način učestvuju u demokratskom, participativnom procesu koji će biti odlika kandidature Novog Sada za Evropsku prestonicu kulture 2020. godine.

Na poziv Mitje Čandera, predsednika Maribora kao Evropske prestonice kulture 2012. godine, delegacija Grada Novog Sada je boravila u Mariboru, gde se srela i sa En Brenč iz direktorata Evropske komisije za kulturu i obrazovanje i informisala o onome što se od Grada Novog Sada očekuje u predstojećoj kandidaturi, a uspostavljeni su kontakti i sa drugom aktuelnom prestonicom kulture, portugalskim gradom Gimaraešom, kao i sa gradovima Košice u Slovačkoj i Marsej u Francuskoj koji će ovu titulu poneti 2013. godine.

Novi Sad, 31. oktobar 2012. godine