Читај ми

ГРАД НОВИ САД ИНТЕНЗИВИРА САРАДЊУ СА САНКТ ПЕТЕРБУРГОМ

 

У име градоначелника Новог Сада Милоша Вучевића позив губернатору Лењинградске области Александру Јурјевичу Дрозденку званично је уручио саветник градоначелника Слободан Милић, који је са оснивачем Позоришта на Васиљевском Владимиром Дмитријевичем Словохотовим, власником компаније „Норт картон“ у Волограду утврдио детаље предстојеће сарадње. Град Нови Сад је званично позвао губернатора Лењинградске области да посети Србију током гостовања Драмског позоришта на Васиљевском из Санкт Петербуга, а поводом наступа познатог театра 5. и 6. децембра у Новом Саду. Наступи ће се одиграти у оквиру међудржавне културне размене између наше земље и Русије, а том приликом биће изведене представе Чеховљев „Ујка Вања“ у режији Владимира Туманова и „Девојка без мираза“ Островског у режији Дениса Хуснијарова.

– Новосадска публика је увек радо дочекивала уметнике из Русије, тако да сам потпуно сигуран да ће Српско народно позориште, на чијој ће сцени гости наступити, бити препуно. Веома смо задовољни сарадњом нашег града са Русијом у области културе, која је посебно интензивирана у последњих годину дана, и наставићемо да радимо како бисмо овако добру сарадњу остварили и у областима привреде, пољопривреде и туризма – рекао је Слободан Милић.

Саветник градоначелника истакао је да је Нови Сад  седиште многих руских компанија, као што су НИС, „Гаспром“, „Согаз“, Московска банка, Сбербанка...

– Сагледавајући међусобне интересе, Град Нови Сад и компанија НИС су препозали и покренули отварање одељења на руском језику у новосадским школама. Убеђени смо да оваква могућност представља додатни подстрек руским инвеститорима који су увек добродошли у наш град – навео је Милић и додао - Новосадска администрација је активирала све капацитете како би дала свој допринос привредном развоју, и донела је низ мера за поједностављивање неопходних процедура за пословне људе. Нови Сад има најбољи кредитни рејтинг у Србији, сертификат повољног пословног окружења, као и извозни потенцијал. У Новом Саду постоји мрежа од преко 20.000 привредних субјеката, а град је за инвеститоре предвидео умањења накнаде за уређење градског грађевинског земљишта

Саветник градоначелника Милић је у име градоначелника Милоша Вучевића обећао да ће садашња градска администрација учинити све што је у њеној моћи да се привредници повежу и добију неопходну логистику за започињање послова. Руски бизнисмен Владимир Дмитријевич Словохотов је узвратио да ће се лично потрудити да почетком децембра, у оквиру турнеје Драмског позоришта на Васиљевском, у Нови Сад доведе 25 најпознатијих пословних људи из Санкт Петербурга и Лењинградске области.

Нови Сад, 12. новембар 2013. године