Čitaj mi

GRAD NOVI SAD INTENZIVIRA SARADNJU SA SANKT PETERBURGOM

 

U ime gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića poziv gubernatoru Lenjingradske oblasti Aleksandru Jurjeviču Drozdenku zvanično je uručio savetnik gradonačelnika Slobodan Milić, koji je sa osnivačem Pozorišta na Vasilјevskom Vladimirom Dmitrijevičem Slovohotovim, vlasnikom kompanije „Nort karton“ u Vologradu utvrdio detalјe predstojeće saradnje. Grad Novi Sad je zvanično pozvao gubernatora Lenjingradske oblasti da poseti Srbiju tokom gostovanja Dramskog pozorišta na Vasilјevskom iz Sankt Peterbuga, a povodom nastupa poznatog teatra 5. i 6. decembra u Novom Sadu. Nastupi će se odigrati u okviru međudržavne kulturne razmene između naše zemlјe i Rusije, a tom prilikom biće izvedene predstave Čehovlјev „Ujka Vanja“ u režiji Vladimira Tumanova i „Devojka bez miraza“ Ostrovskog u režiji Denisa Husnijarova.

– Novosadska publika je uvek rado dočekivala umetnike iz Rusije, tako da sam potpuno siguran da će Srpsko narodno pozorište, na čijoj će sceni gosti nastupiti, biti prepuno. Veoma smo zadovolјni saradnjom našeg grada sa Rusijom u oblasti kulture, koja je posebno intenzivirana u poslednjih godinu dana, i nastavićemo da radimo kako bismo ovako dobru saradnju ostvarili i u oblastima privrede, polјoprivrede i turizma – rekao je Slobodan Milić.

Savetnik gradonačelnika istakao je da je Novi Sad  sedište mnogih ruskih kompanija, kao što su NIS, „Gasprom“, „Sogaz“, Moskovska banka, Sberbanka...

– Sagledavajući međusobne interese, Grad Novi Sad i kompanija NIS su prepozali i pokrenuli otvaranje odelјenja na ruskom jeziku u novosadskim školama. Ubeđeni smo da ovakva mogućnost predstavlјa dodatni podstrek ruskim investitorima koji su uvek dobrodošli u naš grad – naveo je Milić i dodao - Novosadska administracija je aktivirala sve kapacitete kako bi dala svoj doprinos privrednom razvoju, i donela je niz mera za pojednostavlјivanje neophodnih procedura za poslovne lјude. Novi Sad ima najbolјi kreditni rejting u Srbiji, sertifikat povolјnog poslovnog okruženja, kao i izvozni potencijal. U Novom Sadu postoji mreža od preko 20.000 privrednih subjekata, a grad je za investitore predvideo umanjenja naknade za uređenje gradskog građevinskog zemlјišta

Savetnik gradonačelnika Milić je u ime gradonačelnika Miloša Vučevića obećao da će sadašnja gradska administracija učiniti sve što je u njenoj moći da se privrednici povežu i dobiju neophodnu logistiku za započinjanje poslova. Ruski biznismen Vladimir Dmitrijevič Slovohotov je uzvratio da će se lično potruditi da početkom decembra, u okviru turneje Dramskog pozorišta na Vasilјevskom, u Novi Sad dovede 25 najpoznatijih poslovnih lјudi iz Sankt Peterburga i Lenjingradske oblasti.

Novi Sad, 12. novembar 2013. godine