Читај ми

ГРАД НОВИ САД И СВЕТ РУКОМЕТА УЗ БИВШУ РЕПРЕЗЕНТАТИВКУ ЈУГОСЛАВИЈЕ

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић присуствовао је конференцији за новинаре поводом представљања резултата хуманитарне акције за помоћ бившој репрезентативки Југославије у рукомету Нади Дрвењак-Шљукић коју је је, уз подршку Града Новог Сада, организовало ЈКП „Градско зеленило“ у недељу 24. јануара на клизалишту на Штранду. Хуманитарној акцији Града и „Градског зеленила“, која се и овог пута одвијала под слоганом „Новосадски је бити хуман“, поред бројних грађана, прикључили су се и спонзори Студентска задруга „Машинац“, фирма „Хидрозавод ДТД“ и Апотека „Јанковић“.

Поред градоначелника, конференцији су присуствовали и Нада Дрвењак-Шљукић и њен син Миодраг, директор ЈКП „Градско зеленило“ Александар Богдановић, селектор женске рукометне репрезентације Србије Саша Бошковић, председник Рукометног савеза Србије Велимир Марјановић, председник Рукометног савеза Војводине Борислав Перовић, председник Рукометног савеза Новог Сада Витомир Вучковић, као и представници спонзора директор „Хидрозавода ДТД“ Стојан Саковић, и директор СЗ „Машинац“ Дојчило Шљукић.

- Као што је познато, ЈКП  „Градско зеленило“ је добитник Октобарске награде за 2015. годину за хуманитарни рад и ја сам имао прилику и част да се придружим акцији коју је то друштвено-одговорно предузеће спровело, како бисмо заједнички помогли госпођи Нади у овој тешкој и деликатној ситуацији. Новосађани су још једном показали да имају једно топло и хумано новосадско срце. Понели смо се у складу са моралном обавезом свих нас, јер без обзира на све изазове и тешкоће данашњице, увек морамо настојати да помогнемо у највећој мери онима којима је нажалост та помоћ потребна. Тешко је остати нем и слеп пред једном таквом животном причом, као што је прича наше суграђанке Наде. Обавеза друштва је да покаже бригу и да не дозволимо да наша репрезентативка и жена која је много допринела женском рукомету сама пролази кроз тежак период. Спортским жаргоном говорећи, када се Нада нашла у једној тешкој животној утакмици, показали смо да смо спремни да пружамо подршку и са клупа, и из управе и са трибина. Надам се да се ова акција неће завршити само на досадашњим резултатима, који ће донекле отклонити проблеме са којима се суочавају Нада и њен син, већ да ће се уз ангажман и подршку свих нас наставити. Хвала свим Новосађанима, као и компанијама које су помогле, а и драго ми је да су представници из света рукомета такође ангажовани у овој акцији да постоји  шира друштвена подршка - рекао је градоначелник Вучевић и уручио госпођи Нади чек од 145 050 динара.

У хуманитарној акцији за помоћ Нади Дрвењак-Шљукић и њеном сину Миодрагу, сакупљено је 75 050 динара од изнајмљивања клизаљки и сефова за одлагање личних докумената, као и од донација грађана. Хуманитарној акцији Града прикључили су се и спонзори Студентска задруга „Машинац“ са 20 000 динара, фирма „Хидрозавод ДТД“ са 20 000 динара и Апотека „Јанковић“ која је даровала ваучер за куповину лекова у износу од 30 000 динара.
Председник Рукометног савеза Србије Велимир Марјановић рекао је да се том акцијом шаље једна симболична порука свима, да треба водити бригу о другима како би то имао ко да пренесе на будуће генерације.

- Не може се остати имун на позив да се помогне припадницу рукометног спорта за коју се везују изузетни спортски резултати у прошлости. Ми такође изражавамо солидарност и прикључујемо се акцији Града уз поруку да нема препрека, граница и формалности када се окупљамо око хуманих ствари и посебно тада морамо бити као један. Град Нови Сад традиционално показује своју хуману душу на многе начине и та ширина духа је увек присутна, јер видимо импозантан одговор на сваку хуманитарну акцију од стране грађана, што је успех и сам по себи – рекао је Марјановић. 

Селектор женске рукометне репрезентације Србије Саша Бошковић уручио је госпођи Нади Дрвењак-Шљукић симобличан поклон у виду спортске опреме садашањих играча, чланова рукометне репрезентације и похвалио велико интересовање медија и пажњу јавности за овако важну тему. 

Нада Дрвењак-Шљукић се захвалила градоначелнику и свим људима који су помогли, истакавши да је изузетно дирнута свим гестовима који показују да и после толико година није заборављена и да није сама. Она је оболела од карцинома дојке, а син Миодраг је такође болестан и неспособан за рад. Инвалидска пензија од 16 500 динара и социјална помоћ  недовољни су им и за подмирење основних потреба, као и за лечење. Бивша је репрезентативка Југославије у рукомету, а наступала је за „Железничар“ из Новог Сада који је тада освојио домаћи куп.

Нови Сад, 26. јануар 2016. године