Čitaj mi

GRAD NOVI SAD I SVET RUKOMETA UZ BIVŠU REPREZENTATIVKU JUGOSLAVIJE

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević prisustvovao je konferenciji za novinare povodom predstavlјanja rezultata humanitarne akcije za pomoć bivšoj reprezentativki Jugoslavije u rukometu Nadi Drvenjak-Šlјukić koju je je, uz podršku Grada Novog Sada, organizovalo JKP „Gradsko zelenilo“ u nedelјu 24. januara na klizalištu na Štrandu. Humanitarnoj akciji Grada i „Gradskog zelenila“, koja se i ovog puta odvijala pod sloganom „Novosadski je biti human“, pored brojnih građana, priklјučili su se i sponzori Studentska zadruga „Mašinac“, firma „Hidrozavod DTD“ i Apoteka „Janković“.

Pored gradonačelnika, konferenciji su prisustvovali i Nada Drvenjak-Šlјukić i njen sin Miodrag, direktor JKP „Gradsko zelenilo“ Aleksandar Bogdanović, selektor ženske rukometne reprezentacije Srbije Saša Bošković, predsednik Rukometnog saveza Srbije Velimir Marjanović, predsednik Rukometnog saveza Vojvodine Borislav Perović, predsednik Rukometnog saveza Novog Sada Vitomir Vučković, kao i predstavnici sponzora direktor „Hidrozavoda DTD“ Stojan Saković, i direktor SZ „Mašinac“ Dojčilo Šlјukić.

- Kao što je poznato, JKP  „Gradsko zelenilo“ je dobitnik Oktobarske nagrade za 2015. godinu za humanitarni rad i ja sam imao priliku i čast da se pridružim akciji koju je to društveno-odgovorno preduzeće sprovelo, kako bismo zajednički pomogli gospođi Nadi u ovoj teškoj i delikatnoj situaciji. Novosađani su još jednom pokazali da imaju jedno toplo i humano novosadsko srce. Poneli smo se u skladu sa moralnom obavezom svih nas, jer bez obzira na sve izazove i teškoće današnjice, uvek moramo nastojati da pomognemo u najvećoj meri onima kojima je nažalost ta pomoć potrebna. Teško je ostati nem i slep pred jednom takvom životnom pričom, kao što je priča naše sugrađanke Nade. Obaveza društva je da pokaže brigu i da ne dozvolimo da naša reprezentativka i žena koja je mnogo doprinela ženskom rukometu sama prolazi kroz težak period. Sportskim žargonom govoreći, kada se Nada našla u jednoj teškoj životnoj utakmici, pokazali smo da smo spremni da pružamo podršku i sa klupa, i iz uprave i sa tribina. Nadam se da se ova akcija neće završiti samo na dosadašnjim rezultatima, koji će donekle otkloniti probleme sa kojima se suočavaju Nada i njen sin, već da će se uz angažman i podršku svih nas nastaviti. Hvala svim Novosađanima, kao i kompanijama koje su pomogle, a i drago mi je da su predstavnici iz sveta rukometa takođe angažovani u ovoj akciji da postoji  šira društvena podrška - rekao je gradonačelnik Vučević i uručio gospođi Nadi ček od 145 050 dinara.

U humanitarnoj akciji za pomoć Nadi Drvenjak-Šlјukić i njenom sinu Miodragu, sakuplјeno je 75 050 dinara od iznajmlјivanja klizalјki i sefova za odlaganje ličnih dokumenata, kao i od donacija građana. Humanitarnoj akciji Grada priklјučili su se i sponzori Studentska zadruga „Mašinac“ sa 20 000 dinara, firma „Hidrozavod DTD“ sa 20 000 dinara i Apoteka „Janković“ koja je darovala vaučer za kupovinu lekova u iznosu od 30 000 dinara.
Predsednik Rukometnog saveza Srbije Velimir Marjanović rekao je da se tom akcijom šalјe jedna simbolična poruka svima, da treba voditi brigu o drugima kako bi to imao ko da prenese na buduće generacije.

- Ne može se ostati imun na poziv da se pomogne pripadnicu rukometnog sporta za koju se vezuju izuzetni sportski rezultati u prošlosti. Mi takođe izražavamo solidarnost i priklјučujemo se akciji Grada uz poruku da nema prepreka, granica i formalnosti kada se okuplјamo oko humanih stvari i posebno tada moramo biti kao jedan. Grad Novi Sad tradicionalno pokazuje svoju humanu dušu na mnoge načine i ta širina duha je uvek prisutna, jer vidimo impozantan odgovor na svaku humanitarnu akciju od strane građana, što je uspeh i sam po sebi – rekao je Marjanović. 

Selektor ženske rukometne reprezentacije Srbije Saša Bošković uručio je gospođi Nadi Drvenjak-Šlјukić simobličan poklon u vidu sportske opreme sadašanjih igrača, članova rukometne reprezentacije i pohvalio veliko interesovanje medija i pažnju javnosti za ovako važnu temu. 

Nada Drvenjak-Šlјukić se zahvalila gradonačelniku i svim lјudima koji su pomogli, istakavši da je izuzetno dirnuta svim gestovima koji pokazuju da i posle toliko godina nije zaboravlјena i da nije sama. Ona je obolela od karcinoma dojke, a sin Miodrag je takođe bolestan i nesposoban za rad. Invalidska penzija od 16 500 dinara i socijalna pomoć  nedovolјni su im i za podmirenje osnovnih potreba, kao i za lečenje. Bivša je reprezentativka Jugoslavije u rukometu, a nastupala je za „Železničar“ iz Novog Sada koji je tada osvojio domaći kup.

Novi Sad, 26. januar 2016. godine