Читај ми

ГРАД НОВИ САД ДОНИРАО ХИРУРШКУ ОПРЕМУ ОКРУЖНОМ ЗАТВОРУ

Члан Градског већа за здравство проф. др Золтан Хорват посетио је Окружни затвор у Новом Саду, коме је Град Нови Сад поклонио опрему за хируршку ординацију. Овом донацијом Град је унапредио рад лекара и омогућио значајну уштеду Окружном затвору, јер су до сада лица лишена слободе за све интервенције морала бити вођена у Клинички центар Војводине, или на Специјалистичку поликлинику, што је подразумевало ангажовање припадника службе обезбеђења, возила, а самим тим и додатне трошкове.

- Као васкуларни хирург у Клиничком центру Војводине упознат сам са комплексном процедуром одвођења осуђеника у здравствене установе. Будући да у Окружном затвору већ ради хирург, Град Нови Сад је донирао хируршки сто "стечер", хируршки сто за инструменте, покретну хируршку лампу, УВ лампу за дезинфекцију, операциони веш и опрему за стерилизацију како лица која издржавају казну, бар за неке мале интервенције не би морала да користе услуге здравствених установа у граду - изјавио је проф. др Золтан Хорват и додао - Такође, намеравамо да донирамо и један ултразвучни апарат који ће омогућити да се дијагностика пацијената обавља на лицу места.

Управник Окружног затвора Зоран Јовановић се захвалио Граду на поклоњеној хируршкој опреми која ће побољшати здравствену заштиту у тој установи.

Служба за здравствену заштиту Окружног затвора у Новом Саду пружа услуге лицима лишеним слободе на примарном нивоу и обезбеђује целодневну негу лекара опште праксе, интернисте и стоматолога. Поред тога, осуђеним и притвореним лицима су на располагању и услуге консултаната лекара из Клиничког центра Војводина и Дома здравља Нови Сад.

- У жељи да подигнемо ниво здравствене заштите ангажовали смо психијатра, интернисту,  дерматолога, хирурга и инфектолога. На месечном нивоу ови специјалисти обаве више од 150 прегледа - истакао је начелник Службе за здравствену заштиту Драган Милков.

Нови Сад, 4. децембар 2013. године