Čitaj mi

GRAD NOVI SAD DONIRAO HIRURŠKU OPREMU OKRUŽNOM ZATVORU

Član Gradskog veća za zdravstvo prof. dr Zoltan Horvat posetio je Okružni zatvor u Novom Sadu, kome je Grad Novi Sad poklonio opremu za hiruršku ordinaciju. Ovom donacijom Grad je unapredio rad lekara i omogućio značajnu uštedu Okružnom zatvoru, jer su do sada lica lišena slobode za sve intervencije morala biti vođena u Klinički centar Vojvodine, ili na Specijalističku polikliniku, što je podrazumevalo angažovanje pripadnika službe obezbeđenja, vozila, a samim tim i dodatne troškove.

- Kao vaskularni hirurg u Kliničkom centru Vojvodine upoznat sam sa kompleksnom procedurom odvođenja osuđenika u zdravstvene ustanove. Budući da u Okružnom zatvoru već radi hirurg, Grad Novi Sad je donirao hirurški sto "stečer", hirurški sto za instrumente, pokretnu hiruršku lampu, UV lampu za dezinfekciju, operacioni veš i opremu za sterilizaciju kako lica koja izdržavaju kaznu, bar za neke male intervencije ne bi morala da koriste usluge zdravstvenih ustanova u gradu - izjavio je prof. dr Zoltan Horvat i dodao - Takođe, nameravamo da doniramo i jedan ultrazvučni aparat koji će omogućiti da se dijagnostika pacijenata obavlja na licu mesta.

Upravnik Okružnog zatvora Zoran Jovanović se zahvalio Gradu na poklonjenoj hirurškoj opremi koja će poboljšati zdravstvenu zaštitu u toj ustanovi.

Služba za zdravstvenu zaštitu Okružnog zatvora u Novom Sadu pruža usluge licima lišenim slobode na primarnom nivou i obezbeđuje celodnevnu negu lekara opšte prakse, interniste i stomatologa. Pored toga, osuđenim i pritvorenim licima su na raspolaganju i usluge konsultanata lekara iz Kliničkog centra Vojvodina i Doma zdravlja Novi Sad.

- U želji da podignemo nivo zdravstvene zaštite angažovali smo psihijatra, internistu,  dermatologa, hirurga i infektologa. Na mesečnom nivou ovi specijalisti obave više od 150 pregleda - istakao je načelnik Službe za zdravstvenu zaštitu Dragan Milkov.

Novi Sad, 4. decembar 2013. godine