Читај ми

ГОРАНСКИ ЕКО-КАМП 2013. У СРЕМСКИМ КАРЛОВЦИМА

Помоћник градоначелника Новог Сада Владимир Стојковић посетио је  „Горански еко-камп 2013.“ у Сремским Карловцима који организује Покрет горана Новог Сада, у Еколошком центру „Радуловачки“ за ученике 5. разреда новосадских основних школа.
Горански еко-камп је дугогодишњи програм Покрета горана Новог Сада који се реализује од 1997. године уз подршку Градске управе за заштиту животне средине, а од 2004. године подршку пружа и Градска управа за образовање.

- Јако је важно да посветимо пуну пажњу заштити животне средине, а најбољи начин за то је правилна едукација младих у области екологије. Када се ученици још у основној школи на прави начин упознају са лепотом природе, и са њеним значајем за опстанак на нашој планети, сигурно ће развити правилан однос према природи и чувати је. Овај камп, који традиционално организује Покрет горана Новог Сада, заиста служи том циљу. Због тога ће им Град увек пружити подршку, и промовисати их као праву вредност и добар начин васпитања младих кроз дружење, игру и рад – рекао је помоћник градоначелника Владимир Стојковић.

Циљ Горанског еко-кампа је стицање знања о основним природним вредностима Националног парка „Фрушка гора“ и Специјалног резервата природе „Ковиљско-петроварадински рит“ кроз теренски рад, учешће у креативним еколошким радионицама, дружење и рекреацију.
Боравећи у природи учесници се упознају са живом и неживом природом, природним појавама, животом и радом људи, повезаношћу биљног и животињског света, уочавају њену лепоту и разноврсност, такође, сазнају колико је средина угрожена, ко је угрожава и како да се ангажују у њеној заштити и очувању. Кроз разноврсне радионице деца могу да препознају своје таленте и развијају вештине.

Горански еко-камп „ГЕК 2013“ за ученике 5. разреда се одржава у два термина - од 12. до 19. и од 19. до 26. јула 2013. године и на њему учествује 46 деце из 21 новосадске основне школе.

Нови Сад, 25. јул 2013. године