Čitaj mi

GORANSKI EKO-KAMP 2013. U SREMSKIM KARLOVCIMA

Pomoćnik gradonačelnika Novog Sada Vladimir Stojković posetio je  „Goranski eko-kamp 2013.“ u Sremskim Karlovcima koji organizuje Pokret gorana Novog Sada, u Ekološkom centru „Radulovački“ za učenike 5. razreda novosadskih osnovnih škola.

Goranski eko-kamp je dugogodišnji program Pokreta gorana Novog Sada koji se realizuje od 1997. godine uz podršku Gradske uprave za zaštitu životne sredine, a od 2004. godine podršku pruža i Gradska uprava za obrazovanje.

- Jako je važno da posvetimo punu pažnju zaštiti životne sredine, a najbolјi način za to je pravilna edukacija mladih u oblasti ekologije. Kada se učenici još u osnovnoj školi na pravi način upoznaju sa lepotom prirode, i sa njenim značajem za opstanak na našoj planeti, sigurno će razviti pravilan odnos prema prirodi i čuvati je. Ovaj kamp, koji tradicionalno organizuje Pokret gorana Novog Sada, zaista služi tom cilјu. Zbog toga će im Grad uvek pružiti podršku, i promovisati ih kao pravu vrednost i dobar način vaspitanja mladih kroz druženje, igru i rad – rekao je pomoćnik gradonačelnika Vladimir Stojković.

Cilј Goranskog eko-kampa je sticanje znanja o osnovnim prirodnim vrednostima Nacionalnog parka „Fruška gora“ i Specijalnog rezervata prirode „Kovilјsko-petrovaradinski rit“ kroz terenski rad, učešće u kreativnim ekološkim radionicama, druženje i rekreaciju.
Boraveći u prirodi učesnici se upoznaju sa živom i neživom prirodom, prirodnim pojavama, životom i radom lјudi, povezanošću bilјnog i životinjskog sveta, uočavaju njenu lepotu i raznovrsnost, takođe, saznaju koliko je sredina ugrožena, ko je ugrožava i kako da se angažuju u njenoj zaštiti i očuvanju. Kroz raznovrsne radionice deca mogu da prepoznaju svoje talente i razvijaju veštine.

Goranski eko-kamp „GEK 2013“ za učenike 5. razreda se održava u dva termina - od 12. do 19. i od 19. do 26. jula 2013. godine i na njemu učestvuje 46 dece iz 21 novosadske osnovne škole.

Novi Sad, 25. jul 2013. godine