Читај ми

ГОДИШЊА КОНФЕРЕНЦИЈА ЗА НОВИНАРЕ ГРАДОНАЧЕЛНИКА МИЛОША ВУЧЕВИЋА

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић одржао је у Градској кући годишњу конференцију за представнике медија и том приликом одговарао на питања новинара везана за рад градоначелника и функционисање градске управе. Он је у свом обраћању изложио најважнија догађања у граду из 2014. године и најавио кључне пројекте за наредну годину.

Градоначелник се првенствено осврнуо на област социјалне заштите и апострофирао одређена дешавања у области социјалне политике.

- Без обзира на економске потешкоће и мере штедње, Нови Сад је као локална самоуправа задржао више него репрезентативан ниво спровођења социјалне политике. Посебно смо поносни што смо први велики град у Србији који је донео Одлуку о накнади дела трошкова за боравак деце у вртићима којима није оснивач Град, а поред тога, Град је у 2014. години и у веома сложеној економској ситуацији, водио рачуна о социјално најугроженијим категоријама, као што су деца, стари, особе с инвалидитетом и други – рекао је градоначелник и истакао да је веома поносан што је Нови Сад отворио Канцеларију за особе с инвалидитетом, прву у Србији, као и да ће настојати да се што пре отвори Јавна расправа о Одлуци о утврђивању критеријума за умањење обавезе плаћања комуналних производа и услуга за одређене категорије становништва.

Како би се тренд улагања у област социјалне заштите становништва наставио, градоначелник је рекао да је за 2015. годину предвиђено милијарду динара, односно чак 8% укупног буџета.

Када су у питању најмлађи, као и област спорта и омладине, градоначелник се осврнуо на изузетну прилику која је пружена деци да унапређују своје спортске вештине. Наиме, Град Нови Сад је уложио додатних 50 милиона динара у програме у којима су најмлађе категорије користиле капацитете Спенса у многобројним спортовима, а финансирано је и 500 спортских програма и 73 програма Локалног акционог плана политике за младе.

- У погледу политике везане за област културе, Град Нови Сад је апсолутно доминирао као локална самоуправа у току 2014. године и са пуним правом очекујемо да ће ти напори бити овенчани кандидатуром за Европску престоницу културе 2021. године, као и титулом Омладинске престонице Европе за 2018. годину – рекао је градоначелник и подсетио на све успехе градских, а међународно признатих, фестивала, као и на многе пројекте у области културе по којима је град већ увелико препознатљив – рекао је градоначелник и подсетио на податак Туристичке организацје града да се бележи константни пораст броја туриста и повећање прихода остварених у области туризма.

Градоначелник се посебно осврнуо на буџет за 2015. годину и рекао да је нето износ буџета 15 милијарди и 614 милиона динара, што је за 2,8 % мање у односу на буџет у 2014. години.

- До смањења је дошло због наше одлуке да умањимо порез на имовину за приградска насеља,  а умањене су и накнаде за промену зона за накнаду за привредна друштва, што се директно рефлектовало на приходе града. Поносан сам на предлог буџета за наредну годину, јер смо предвидели велике уштеде - трошкови путовања умањени су за 40 милиона динара, услуге по уговору и административне услуге умањене су за скоро 30%, а трошкови материјала мањи су за 22,5% и сл. Ми смо овим успели да за капиталне пројекте издвојимо трећину укупног буџета, уз све актуелне мере штедње и са знатно мањим буџетом – рекао је градоначелник Вучевић и додао да су најважнији капитални пројекти наставак изградње канализационе мреже у приградским насељима, пречистач отпадних вода у Руменци, Кисачу и Ковиљу, завршетак Булевара Европе до ауто-пута, проширење улаза у Нови Сад на Темеринском путу, изградња зграде Хитне помоћи, Спортска хала на сремској страни града у Петроварадину, 300 милиона динара за Музичку и балетску школу чију ће изградњу финансирати Град Нови Сад самостално. Такође, он је истакао и подршку коју Град у оквиру својих капацитета пружа у изградњи Жежељевог моста, потом отварање три нова обданишта капацитета за смештај 600 деце почетком године, као и изградњу мултифункционалне хале на Римским шанчевима, погодне за инвеститоре.

У закључку је градоначелник истакао да је Град Нови Сад финансијски најстабилнија локална самоуправа, да има текућу ликвидност, као и велику подршку Владе Републике Србије.

- Очекује нас динамична и ни мало једноставна година. Нови Сад корача уздигнуте главе и ми смо овде како бисмо наставили борбу за Нови Сад, да нам буде што бољи живот у њему. Ми ћемо увек бити партнер, по свим питањима, и Покрајини и Републици, нећемо се крити иза својих надлежности и отворено ћемо иступати према јавности. Ми активно пратимо све што се рефлектује на живот Новосађана и наставићемо одговорном политиком да улажемо у квалитет и бољу будућност за све – изјавио је градоначелник Милош Вучевић.

Нови Сад, 29. децембар 2014. године