Čitaj mi

GODIŠNјA KONFERENCIJA ZA NOVINARE GRADONAČELNIKA MILOŠA VUČEVIĆA

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević održao je u Gradskoj kući godišnju konferenciju za predstavnike medija i tom prilikom odgovarao na pitanja novinara vezana za rad gradonačelnika i funkcionisanje gradske uprave. On je u svom obraćanju izložio najvažnija događanja u gradu iz 2014. godine i najavio klјučne projekte za narednu godinu.

Gradonačelnik se prvenstveno osvrnuo na oblast socijalne zaštite i apostrofirao određena dešavanja u oblasti socijalne politike.

- Bez obzira na ekonomske poteškoće i mere štednje, Novi Sad je kao lokalna samouprava zadržao više nego reprezentativan nivo sprovođenja socijalne politike. Posebno smo ponosni što smo prvi veliki grad u Srbiji koji je doneo Odluku o naknadi dela troškova za boravak dece u vrtićima kojima nije osnivač Grad, a pored toga, Grad je u 2014. godini i u veoma složenoj ekonomskoj situaciji, vodio računa o socijalno najugroženijim kategorijama, kao što su deca, stari, osobe s invaliditetom i drugi – rekao je gradonačelnik i istakao da je veoma ponosan što je Novi Sad otvorio Kancelariju za osobe s invaliditetom, prvu u Srbiji, kao i da će nastojati da se što pre otvori Javna rasprava o Odluci o utvrđivanju kriterijuma za umanjenje obaveze plaćanja komunalnih proizvoda i usluga za određene kategorije stanovništva.

Kako bi se trend ulaganja u oblast socijalne zaštite stanovništva nastavio, gradonačelnik je rekao da je za 2015. godinu predviđeno milijardu dinara, odnosno čak 8% ukupnog budžeta.

Kada su u pitanju najmlađi, kao i oblast sporta i omladine, gradonačelnik se osvrnuo na izuzetnu priliku koja je pružena deci da unapređuju svoje sportske veštine. Naime, Grad Novi Sad je uložio dodatnih 50 miliona dinara u programe u kojima su najmlađe kategorije koristile kapacitete Spensa u mnogobrojnim sportovima, a finansirano je i 500 sportskih programa i 73 programa Lokalnog akcionog plana politike za mlade.

- U pogledu politike vezane za oblast kulture, Grad Novi Sad je apsolutno dominirao kao lokalna samouprava u toku 2014. godine i sa punim pravom očekujemo da će ti napori biti ovenčani kandidaturom za Evropsku prestonicu kulture 2021. godine, kao i titulom Omladinske prestonice Evrope za 2018. godinu – rekao je gradonačelnik i podsetio na sve uspehe gradskih, a međunarodno priznatih, festivala, kao i na mnoge projekte u oblasti kulture po kojima je grad već uveliko prepoznatlјiv – rekao je gradonačelnik i podsetio na podatak Turističke organizacje grada da se beleži konstantni porast broja turista i povećanje prihoda ostvarenih u oblasti turizma.

Gradonačelnik se posebno osvrnuo na budžet za 2015. godinu i rekao da je neto iznos budžeta 15 milijardi i 614 miliona dinara, što je za 2,8 % manje u odnosu na budžet u 2014. godini.

- Do smanjenja je došlo zbog naše odluke da umanjimo porez na imovinu za prigradska naselјa,  a umanjene su i naknade za promenu zona za naknadu za privredna društva, što se direktno reflektovalo na prihode grada. Ponosan sam na predlog budžeta za narednu godinu, jer smo predvideli velike uštede - troškovi putovanja umanjeni su za 40 miliona dinara, usluge po ugovoru i administrativne usluge umanjene su za skoro 30%, a troškovi materijala manji su za 22,5% i sl. Mi smo ovim uspeli da za kapitalne projekte izdvojimo trećinu ukupnog budžeta, uz sve aktuelne mere štednje i sa znatno manjim budžetom – rekao je gradonačelnik Vučević i dodao da su najvažniji kapitalni projekti nastavak izgradnje kanalizacione mreže u prigradskim naselјima, prečistač otpadnih voda u Rumenci, Kisaču i Kovilјu, završetak Bulevara Evrope do auto-puta, proširenje ulaza u Novi Sad na Temerinskom putu, izgradnja zgrade Hitne pomoći, Sportska hala na sremskoj strani grada u Petrovaradinu, 300 miliona dinara za Muzičku i baletsku školu čiju će izgradnju finansirati Grad Novi Sad samostalno. Takođe, on je istakao i podršku koju Grad u okviru svojih kapaciteta pruža u izgradnji Žeželјevog mosta, potom otvaranje tri nova obdaništa kapaciteta za smeštaj 600 dece početkom godine, kao i izgradnju multifunkcionalne hale na Rimskim šančevima, pogodne za investitore.

U zaklјučku je gradonačelnik istakao da je Grad Novi Sad finansijski najstabilnija lokalna samouprava, da ima tekuću likvidnost, kao i veliku podršku Vlade Republike Srbije.

- Očekuje nas dinamična i ni malo jednostavna godina. Novi Sad korača uzdignute glave i mi smo ovde kako bismo nastavili borbu za Novi Sad, da nam bude što bolјi život u njemu. Mi ćemo uvek biti partner, po svim pitanjima, i Pokrajini i Republici, nećemo se kriti iza svojih nadležnosti i otvoreno ćemo istupati prema javnosti. Mi aktivno pratimo sve što se reflektuje na život Novosađana i nastavićemo odgovornom politikom da ulažemo u kvalitet i bolјu budućnost za sve – izjavio je gradonačelnik Miloš Vučević.

Novi Sad, 29. decembar 2014. godine