Читај ми

ЕВРОПСКА КОНФЕРЕНЦИЈА МАЊИНСКИХ И ЛОКАЛНИХ МЕДИЈА У НОВОМ САДУ

Трећа Европска конференција мањинских и локалних медија одржава се у Новом Саду 28. и 29. Новембра у Привредној комори Војводине, а овогодишња тема је ''Мањински медији као ресурс развоја туризма''. Учесници панела су стручњаци из области туризма, привреде и медија. Организатори Конференције су Heror Media Pont, Magyar szó, Storyteller, Руске слово, Центар за развој мањинских и локалних медија и Асоцијација медија у сарадњи са МИДАС-ом.

- Драго ми је што Европска конференција мањинских и локалних медија истрајава, и што је програм сваке године озбиљнији и свеобухватнији. Добро је што је овога пута централна тема туризам и улога мањинских медија у његовом развоју, јер се туризам све више ослања на културу, и све су разгранатије везе између те две области. Током Конференције учесници ће имати прилику да чују људе који имају шта да кажу, са њима ће искуства поделити стручњаци из Данске, Литваније, Румуније, Италије и наравно наше земље. Конференција је саставни део платформе ''Друга Европа'' пројекта ''Нови Сад 2021 – ЕПК'', и циљ је да се и путем мањинских и локалних медија, Нови Сад промовише као Европска престоница културе за 2021. годину. Градска управа за културу наставиће да подржава ову манифестацију јер је она потпуно у складу са концепцијом мултикултурализма и децентрализације, али и зато јер организатори сваки пут превазићу домете претходне конференције – нагласио је члан Градског већа за културу Далибор Рожић.

Према речима представнице Heror Media Pont Наташе Херор први дан Конференције протекао је добро, а други дан резервисан је за врсне предаваче из области туризма и мањинских медија из Европе и Србије.

- Желимо да скренемо пажњу на то да мањински и локални медији из Србије и целе Европе треба да буду препознати као ресурс развоја туризма. Колико је на том плану важно културно наслеђе, важно је и природно наслеђе, односно очување животне средине, те се Конференција бави и питањима екологије – истакла је Наташа Херор.

Покровитељи манифестације су Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама, Покрајински секретаријат за образовање, управу, прописе и националне заједнице, Управа за културу Града Новог Сада и Фондација ''Нови Сад 2021 - ЕПК ''.

Нови Сад, 29. новембар 2019. године