Čitaj mi

EVROPSKA KONFERENCIJA MANJINSKIH I LOKALNIH MEDIJA U NOVOM SADU

Treća Evropska konferencija manjinskih i lokalnih medija održava se u Novom Sadu 28. i 29. Novembra u Privrednoj komori Vojvodine, a ovogodišnja tema je ''Manjinski mediji kao resurs razvoja turizma''. Učesnici panela su stručnjaci iz oblasti turizma, privrede i medija. Organizatori Konferencije su Heror Media Pont, Magyar szó, Storyteller, Ruske slovo, Centar za razvoj manjinskih i lokalnih medija i Asocijacija medija u saradnji sa MIDAS-om.

- Drago mi je što Evropska konferencija manjinskih i lokalnih medija istrajava, i što je program svake godine ozbilјniji i sveobuhvatniji. Dobro je što je ovoga puta centralna tema turizam i uloga manjinskih medija u njegovom razvoju, jer se turizam sve više oslanja na kulturu, i sve su razgranatije veze između te dve oblasti. Tokom Konferencije učesnici će imati priliku da čuju lјude koji imaju šta da kažu, sa njima će iskustva podeliti stručnjaci iz Danske, Litvanije, Rumunije, Italije i naravno naše zemlјe. Konferencija je sastavni deo platforme ''Druga Evropa'' projekta ''Novi Sad 2021 – EPK'', i cilј je da se i putem manjinskih i lokalnih medija, Novi Sad promoviše kao Evropska prestonica kulture za 2021. godinu. Gradska uprava za kulturu nastaviće da podržava ovu manifestaciju jer je ona potpuno u skladu sa koncepcijom multikulturalizma i decentralizacije, ali i zato jer organizatori svaki put prevaziću domete prethodne konferencije – naglasio je član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić.

Prema rečima predstavnice Heror Media Pont Nataše Heror prvi dan Konferencije protekao je dobro, a drugi dan rezervisan je za vrsne predavače iz oblasti turizma i manjinskih medija iz Evrope i Srbije.

- Želimo da skrenemo pažnju na to da manjinski i lokalni mediji iz Srbije i cele Evrope treba da budu prepoznati kao resurs razvoja turizma. Koliko je na tom planu važno kulturno nasleđe, važno je i prirodno nasleđe, odnosno očuvanje životne sredine, te se Konferencija bavi i pitanjima ekologije – istakla je Nataša Heror.

Pokrovitelјi manifestacije su Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, upravu, propise i nacionalne zajednice, Uprava za kulturu Grada Novog Sada i Fondacija ''Novi Sad 2021 - EPK ''.

Novi Sad, 29. novembar 2019. godine