Читај ми

''ЏЕЗ СВЕТКОВИНА У НОВОМ САДУ'' У ОКВИРУ 35. БЕОГРАДСКОГ ЏЕЗ ФЕСТИВАЛА

Како је речено на конференцији за новинаре у Градској кући у Новом Саду, новина јубиларног 35. Београдског џез фестивала јесте да ће превазићи границе Београда, а прва адреса је Нови Сад, где ће бити реализован програм ''Џез светковина у Новом Саду''. У оквиру тог програма биће одржан концерт младог трубача из Велике Британије Хенрија Спенсера са бендом ''Juncture'' и квартета Растка Обрадовића којег чине музичари из Норвешке и Србије, 27. октобра у Синагоги са почетком у 20 часова.

- Прихватили смо са задовољством иницијативу коју је покренуо Горан Весић, а природно је да таква сарадња најпре буде остварена са Новим Садом који је Европска престоница културе за 2021. годину. Као два највећа града у Србији, такмичимо се у инвестицијама, у расту буџета, броју туриста, али то такмичење је стимулативно, и жеља нам је да се међусобно подстичемо да будемо бољи. Разговрамао о различитим темама које су у интересу за грађане, тако да је ово још једна плочица мозаика наше добре комуникације. Циљ нам је заједнички, а то је да будемо добре средине за живот у свим областима – нагласио је градоначелник Милош Вучевић.

Председник Организационог одбора Београдског џез фестивала и заменик градоначелника Београда Горан Весић рекао је да Фестивал, са буџетом од преко 30 милиона динара, полако заузима своје место у Европи.

- Трудимо се да доводимо најбоље музичаре и да имамо ниске цене, јер је улога Фестивала образовна. Страни новинари, њих педесетак из целог света, који су дошли на овогодишњи Фестивал, оценили су да је његова главна карактеристика то што има највише младе публике. Није нам мисија да зарадимо, већ да нашим људима омогућимо врхунски уметнички програм. Драго ми је што смо почели ову сарадњу, а то је и наш допринос Новом Саду који, као Европска престоница културе, представља нашу земљу – истакао је Горан Весић.

Према речима секретара за културу Града Београда Ивана Карла, за историју Фестивала, 2019. година је битна јер је направљен искорак ка томе да постане прави српски џез фестивал.

- Београдски џез фестивал је део Европске џез асоцијације, елитне групације најбољих џез фестивала у Европи. Дошло је време да ту вредност поделимо са људима у нашој земљи, и да врхунску светску уметност презентујемо у мањим срединама. Доводимо ауторе који померају границе и чине џез поново актуелним за младе људе, па тако у Нови Сад долазе два млада састава. Ратко Обрадовић је наш највећи таленат на саксофону и долази са норвешким музичарима, а млади Хенри Спенсер је, од стране енглеске критике, оцењен као највећи таленат на британској џез сцени – изјавио је уметнички директор Фестивала Драган Амброзић и позвао све да 27. октобра дођу у Синагогу на концерт изванредне џез музике.

Нови Сад, 25. октобар 2019. године