Čitaj mi

''DžEZ SVETKOVINA U NOVOM SADU'' U OKVIRU 35. BEOGRADSKOG DZEZ FESTIVALA

Kako je rečeno na konferenciji za novinare u Gradskoj kući u Novom Sadu, novina jubilarnog 35. Beogradskog džez festivala jeste da će prevazići granice Beograda, a prva adresa je Novi Sad, gde će biti realizovan program ''Džez svetkovina u Novom Sadu''. U okviru tog programa biće održan koncert mladog trubača iz Velike Britanije Henrija Spensera sa bendom ''Juncture'' i kvarteta Rastka Obradovića kojeg čine muzičari iz Norveške i Srbije, 27. oktobra u Sinagogi sa početkom u 20 časova.

- Prihvatili smo sa zadovolјstvom inicijativu koju je pokrenuo Goran Vesić, a prirodno je da takva saradnja najpre bude ostvarena sa Novim Sadom koji je Evropska prestonica kulture za 2021. godinu. Kao dva najveća grada u Srbiji, takmičimo se u investicijama, u rastu budžeta, broju turista, ali to takmičenje je stimulativno, i želјa nam je da se međusobno podstičemo da budemo bolјi. Razgovramao o različitim temama koje su u interesu za građane, tako da je ovo još jedna pločica mozaika naše dobre komunikacije. Cilј nam je zajednički, a to je da budemo dobre sredine za život u svim oblastima – naglasio je gradonačelnik Miloš Vučević.

Predsednik Organizacionog odbora Beogradskog džez festivala i zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić rekao je da Festival, sa budžetom od preko 30 miliona dinara, polako zauzima svoje mesto u Evropi.

- Trudimo se da dovodimo najbolјe muzičare i da imamo niske cene, jer je uloga Festivala obrazovna. Strani novinari, njih pedesetak iz celog sveta, koji su došli na ovogodišnji Festival, ocenili su da je njegova glavna karakteristika to što ima najviše mlade publike. Nije nam misija da zaradimo, već da našim lјudima omogućimo vrhunski umetnički program. Drago mi je što smo počeli ovu saradnju, a to je i naš doprinos Novom Sadu koji, kao Evropska prestonica kulture, predstavlјa našu zemlјu – istakao je Goran Vesić.

Prema rečima sekretara za kulturu Grada Beograda Ivana Karla, za istoriju Festivala, 2019. godina je bitna jer je napravlјen iskorak ka tome da postane pravi srpski džez festival.

- Beogradski džez festival je deo Evropske džez asocijacije, elitne grupacije najbolјih džez festivala u Evropi. Došlo je vreme da tu vrednost podelimo sa lјudima u našoj zemlјi, i da vrhunsku svetsku umetnost prezentujemo u manjim sredinama. Dovodimo autore koji pomeraju granice i čine džez ponovo aktuelnim za mlade lјude, pa tako u Novi Sad dolaze dva mlada sastava. Ratko Obradović je naš najveći talenat na saksofonu i dolazi sa norveškim muzičarima, a mladi Henri Spenser je, od strane engleske kritike, ocenjen kao najveći talenat na britanskoj džez sceni – izjavio je umetnički direktor Festivala Dragan Ambrozić i pozvao sve da 27. oktobra dođu u Sinagogu na koncert izvanredne džez muzike.

Novi Sad, 25. oktobar 2019. godine