Читај ми

ДУПЛО БОЉИ РЕЗУЛТАТИ РАДА ГРАДСКЕ УПРАВЕ СА ДРАСТИЧНО МАЊИМ БУЏЕТОМ

На конференцији за новинаре у Градској кући градоначелник Новог Сада Игор Павличић представио је резултате рада Градске управе у периоду од 2008. до 2012. године, а у присуству председника Скупштине Града Александра Јовановића, помоћника градоначелника, чланова Градског већа, директора градских предузећа. Презентација рада Управе подразумевала је конкретне податке у виталним областима, и то у поређењу са периодом од 2004. до 2008. године. Том приликом градоначелник Павличић је нагласио да су најважније инвестиције реализоване у области саобраћајне, комуналне и оптичке инфратруктуре, али и да је много уложено у здравство и социјалну заштиту.

- Очекујемо да ћемо током ове године завршити четврту фазу Булевара Европе, и да ће у мају бити готов мост на каналу Дунав Тиса Дунав. Значај те инветсиције, поред саобраћајног растерећења, огледа се и у отварању још једног излаза на аутопут, и нове привредне зоне. Оно што је такође јако битно за привреду Града је развој сектора информационих технологија, и важно је нагласити да смо изградили 150 км оптичке мреже, и поставили 850 камера за видео надзор, док је у периоду пре нас изграђено 12 км те мреже – истакао је градоначелник Павличић. Такође он је рекао да ће овај мандат обележити изградња 2 нове школе, с тим ће ускоро кренути изградња треће на Клиси, затим укидање листе чекања за вртиће ПУ Радосно детињство, завршетком изградње вртића у Радничкој улици, али и надоградња и реконструкција кеја.

- Изградњом одбрамбеног насипа на 6,5 км, први пут у историји, Нови Сад смо заштитили од стогодишњих вода, а реконструкцијом преко 5 км кеја допринели смо да Новосађани све више одлазе на омиљено шеталиште где има много садржаја за рекреацију. Тим улагањима желели смо да допринесемо стварању здравих животних навика код наших суграђана – изјавио је градоначелник Павличић.

За последње три и по године у Новом Саду асфалтом је пресвучено и закрпљено око 220 км саобраћајних површина, док је у периоду од 2004. до 2008. године тај посао реализован на 181 км саобраћајних површина. Изграђено је 144 км канализационе мреже, док је у мандату претходне власти изграђено 48 км те комуналне инфраструктуре.

– У овој години преко 900 милиона динара улажемо у путну привреду, и радиће се комплетна реконструкција улица. Претпоставка за асфалтирање било је насипање улица туцаником, и то смо урадили на 218 км, а у претходном мандату урађено је 90 км. У већини тих улица треба да се гради канализациона мрежа, тако да ће асфалтирање уследити након завршетка тих радова – рекао је градоначелник и додао да ће изградња канализације почети у свим приградским насељима, објаснивши да те радове успоравају компликовани имовинско-правни односи и добијање сагласности власника парцела.

Проценат зеленила у Новом Саду у претходном периоду је дуплиран у односу на затечено стање, а засађено је 22 700 комада дрвећа, и први пут изграђени су и заливни системи у дужини од 2850 км. Најмлађи Новосађани добили су 60 нових игралишта, а реконструисано је 104, док је Нови Сад богатији за 32 нова спортска терена, и 85 реконструисаних.

Град је водио рачуна о финансијама и од стране независне агенције на такмичењу које је организавао УСАИД Нови Сад је добио највишу оцену кредитног рејтинга у нашој земљи (Ба3), што је допринело да под најповољнијим условима емитује муниципалне обвезнице. Такође у условима економске кризе реализовани су милионски инфраструктурни пројекти са просечним годишњим буџетром од 130 милиона евра, док је претходна градска власт располагала са 200 милиона евра годишње.

Нови Сад, 12. март 2012. године