Čitaj mi

DUPLO BOLjI REZULTATI RADA GRADSKE UPRAVE SA DRASTIČNO MANjIM BUDžETOM

Na konferenciji za novinare u Gradskoj kući gradonačelnik Novog Sada Igor Pavličić predstavio je rezultate rada Gradske uprave u periodu od 2008. do 2012. godine, a u prisustvu predsednika Skupštine Grada Aleksandra Jovanovića, pomoćnika gradonačelnika, članova Gradskog veća, direktora gradskih preduzeća. Prezentacija rada Uprave podrazumevala je konkretne podatke u vitalnim oblastima, i to u poređenju sa periodom od 2004. do 2008. godine. Tom prilikom gradonačelnik Pavličić je naglasio da su najvažnije investicije realizovane u oblasti saobraćajne, komunalne i optičke infratrukture, ali i da je mnogo uloženo u zdravstvo i socijalnu zaštitu.

- Očekujemo da ćemo tokom ove godine završiti četvrtu fazu Bulevara Evrope, i da će u maju biti gotov most na kanalu Dunav Tisa Dunav. Značaj te invetsicije, pored saobraćajnog rasterećenja, ogleda se i u otvaranju još jednog izlaza na autoput, i nove privredne zone. Ono što je takođe jako bitno za privredu Grada je razvoj sektora informacionih tehnologija, i važno je naglasiti da smo izgradili 150 km optičke mreže, i postavili 850 kamera za video nadzor, dok je u periodu pre nas izgrađeno 12 km te mreže – istakao je gradonačelnik Pavličić. Takođe on je rekao da će ovaj mandat obeležiti izgradnja 2 nove škole, s tim će uskoro krenuti izgradnja treće na Klisi, zatim ukidanje liste čekanja za vrtiće PU Radosno detinjstvo, završetkom izgradnje vrtića u Radničkoj ulici, ali i nadogradnja i rekonstrukcija keja.

- Izgradnjom odbrambenog nasipa na 6,5 km, prvi put u istoriji, Novi Sad smo zaštitili od stogodišnjih voda, a rekonstrukcijom preko 5 km keja doprineli smo da Novosađani sve više odlaze na omiljeno šetalište gde ima mnogo sadržaja za rekreaciju. Tim ulaganjima želeli smo da doprinesemo stvaranju zdravih životnih navika kod naših sugrađana – izjavio je gradonačelnik Pavličić.

Za poslednje tri i po godine u Novom Sadu asfaltom je presvučeno i zakrpljeno oko 220 km saobraćajnih površina, dok je u periodu od 2004. do 2008. godine taj posao realizovan na 181 km saobraćajnih površina. Izgrađeno je 144 km kanalizacione mreže, dok je u mandatu prethodne vlasti izgrađeno 48 km te komunalne infrastrukture.

– U ovoj godini preko 900 miliona dinara ulažemo u putnu privredu, i radiće se kompletna rekonstrukcija ulica. Pretpostavka za asfaltiranje bilo je nasipanje ulica tucanikom, i to smo uradili na 218 km, a u prethodnom mandatu urađeno je 90 km. U većini tih ulica treba da se gradi kanalizaciona mreža, tako da će asfaltiranje uslediti nakon završetka tih radova – rekao je gradonačelnik i dodao da će izgradnja kanalizacije početi u svim prigradskim naseljima, objasnivši da te radove usporavaju komplikovani imovinsko-pravni odnosi i dobijanje saglasnosti vlasnika parcela.

Procenat zelenila u Novom Sadu u prethodnom periodu je dupliran u odnosu na zatečeno stanje, a zasađeno je 22 700 komada drveća, i prvi put izgrađeni su i zalivni sistemi u dužini od 2850 km. Najmlađi Novosađani dobili su 60 novih igrališta, a rekonstruisano je 104, dok je Novi Sad bogatiji za 32 nova sportska terena, i 85 rekonstruisanih.

Grad je vodio računa o finansijama i od strane nezavisne agencije na takmičenju koje je organizavao USAID Novi Sad je dobio najvišu ocenu kreditnog rejtinga u našoj zemlji (Ba3), što je doprinelo da pod najpovoljnijim uslovima emituje municipalne obveznice. Takođe u uslovima ekonomske krize realizovani su milionski infrastrukturni projekti sa prosečnim godišnjim budžetrom od 130 miliona evra, dok je prethodna gradska vlast raspolagala sa 200 miliona evra godišnje.

Novi Sad, 12. mart 2012. godine

Preuzmite Grad Novi Sad (application/zip 1080 KB)