Читај ми

ДОДЕЉЕНО ПРИЗНАЊЕ ГРАДСКОЈ УПРАВИ ЗА ЗАШТИТУ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Поводом 28. септембра, Међународног дана права јавности да зна, у Београду је традиционално, 14. пут, одржан скуп посвећен обележавању тог дана. Скуп је организовао Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности у сарадњи са Мисијом ОЕБС у Србији, Коалицијом за слободу приступа информацијама, Удружењем новинара Србије и Независним удружењем новинара Србије, уз учешће представника медија, удружења грађана, органа власти као и чланова дипломатског кора.

На скупу су се обратили повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Милан Мариновић, шеф делегације Европске уније у Србији Њ.Е. Сем Фабрици,  шеф Мисије ОЕБС у Србији Њ.Е. амбасадор Андреа Орицио, и шеф Мисије Савета Европе у Београду Тобиас Флесенкемпер.

Како je Повереник у свом обраћању истакао, постоје људи који раде у органима и организацијама и који дају значајан допринос афирмацији јавности да зна и којима је за то потребно одати признање.

У категорији локалних органа јавне власти признање је добила Градска управа за заштиту животне средине Нови Сад.

Повереник је истакао да је Комисија приликом избора органа јавне власти који су се истакли у афирмисању права јавности на слободан приступ информацијама од јавног значаја посебно имала у виду: однос органа јавне власти према спровођењу Закона о слободном приступу информацијама од јавног значаја и извршавање обавеза које из њега проистичу, поступање органа јавне власти по захтевима за слободан приступ информацијама од јавног значаја, као и вршење других активности које су од значаја за поштовање права на приступ информацијама и транспарентност у раду органа.

Нови Сад, 30. септембар 2019. године