Čitaj mi

DODELJENO PRIZNANJE GRADSKOJ UPRAVI ZA ZAŠTITU ŽIVOTNE SREDINE

Povodom 28. septembra, Međunarodnog dana prava javnosti da zna, u Beogradu je tradicionalno, 14. put, održan skup posvećen obeležavanju tog dana. Skup je organizovao Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti u saradnji sa Misijom OEBS u Srbiji, Koalicijom za slobodu pristupa informacijama, Udruženjem novinara Srbije i Nezavisnim udruženjem novinara Srbije, uz učešće predstavnika medija, udruženja građana, organa vlasti kao i članova diplomatskog kora.

Na skupu su se obratili poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Milan Marinović, šef delegacije Evropske unije u Srbiji Nj.E. Sem Fabrici,  šef Misije OEBS u Srbiji Nj.E. ambasador Andrea Oricio, i šef Misije Saveta Evrope u Beogradu Tobias Flesenkemper.

Kako je Poverenik u svom obraćanju istakao, postoje ljudi koji rade u organima i organizacijama i koji daju značajan doprinos afirmaciji javnosti da zna i kojima je za to potrebno odati priznanje.

U kategoriji lokalnih organa javne vlasti priznanje je dobila Gradska uprava za zaštitu životne sredine Novi Sad.

Poverenik je istakao da je Komisija prilikom izbora organa javne vlasti koji su se istakli u afirmisanju prava javnosti na slobodan pristup informacijama od javnog značaja posebno imala u vidu: odnos organa javne vlasti prema sprovođenju Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja i izvršavanje obaveza koje iz njega proističu, postupanje organa javne vlasti po zahtevima za slobodan pristup informacijama od javnog značaja, kao i vršenje drugih aktivnosti koje su od značaja za poštovanje prava na pristup informacijama i transparentnost u radu organa.

Novi Sad, 30. septembar 2019. godine