Читај ми

ДОДЕЉЕНЕ НАГРАДЕ ПОВОДОМ ОБЕЛЕЖАВАЊА ДАНА ОСЛОБОЂЕЊА ГРАДА

Поводом 23. октобра Дана ослобођења Новог Сада, градоначелник Новог Сада Милош Вучевић и председник Скупштине Града Новог Сада Здравко Јелушић у Градској кући уручили су Октобарску награду и Новембарску повељу Града Новог Сада за 2016. годину. Том приликом, уручено je и признање почасном грађанину Новог Сада проф. др Жан-Пјеру Лоцу.

- Данас причамо о посебним људима, о онима чији животи су пре 72 године узидани у нове темеље нашег града и који данас чине да наш град буде изузетан. Јер данас је 23. октобар – Дан ослобођења Новог Сада од фашизма. Дан у којем славимо слободу, сећајући се оних који су за њу дали своје животе, одајући пошту њиховим жртвама, поклањајући се њиховим сенима. Никада нећемо одустати од темељних вредности антифашизма и слободарства, као ни од борбе за бољи живот, бољи стандард, за сигурнију, безбеднију и модернију Србију, и наш Нови Сад. Такође, данас честитамо Новосађанима и нашем пријатељу из Француске, који својим радом чине да Нови Сад буде најбоље место под сунцем, да буде град музике, град у којем се цене и поштују наши стари, једнако као и бриљантни гимназијалци, и људи од пера, град у којем наш сат са куле Петроварадинске тврђаве стално подсећа да је најважније да будемо људи – рекао је градоначелник Милош Вучевић.

Октобарском наградом одато је признање Музичкој омладини Новог Сада за пола века неговања и промоције квалитетних музичких садржаја фестивала НОМУС, и Удружењу пензионера града за 70 година социјално-хуманитарног и волонтерског рада. Новинар Ненад Ћаћић добио је високо градско признање за објективно и професионално новинарско извештавање и промоцију вредности Новог Сада и најзначајнијих манифестација, фестивала и приредби. Новембарска повеља припала је директору Гимназије "Јован Јовановић Змај" др Радивоју П. Стојковићу за дугогодишњи успешан рад којим је афирмисао квалитетан просветни кадар и посвећеност ученика стицању највиших знања и освајању домаћих и међународних признања чиме је настављено неговање традиције Гимназије "Јован Јовановић Змај" у Новом Саду. Други добитник Новембарске повеље је мајстор Лукачи Лајош који је то признање заслужио због вишедеценијске посвећености и преданог волонторског рада на одржавању сата на Петроварадинској тврђави, једног од симбола Новог Сада.

Директору онколошке болнице Тенон у Паризу, интернисти онкологу професору др Жан Пјер Лоцу уручено је признање почасног грађанина Града Новог Сада, чиме му је Град Нови Сад изразио захвалност и признање за немерљив допринос развоју у области онкологије и учвршћивање пријатељских односа између Новог Сада и Париза, односно Србије и Француске. Он се захвалио присутнима на добијеном признању и нагласио да му је велико задовољство што је постао почасни грађанин Новог Сада у који је први пут дошао пре осам година и у који намерава увек да се враћа.

Нови Сад, 23. октобар 2016. године