Čitaj mi

DODELJENE NAGRADE POVODOM OBELEŽAVANJA DANA OSLOBOĐENJA GRADA

Povodom 23. oktobra Dana oslobođenja Novog Sada, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i predsednik Skupštine Grada Novog Sada Zdravko Jelušić u Gradskoj kući uručili su Oktobarsku nagradu i Novembarsku povelјu Grada Novog Sada za 2016. godinu. Tom prilikom, uručeno je i priznanje počasnom građaninu Novog Sada prof. dr Žan-Pjeru Locu.

- Danas pričamo o posebnim lјudima, o onima čiji životi su pre 72 godine uzidani u nove temelјe našeg grada i koji danas čine da naš grad bude izuzetan. Jer danas je 23. oktobar – Dan oslobođenja Novog Sada od fašizma. Dan u kojem slavimo slobodu, sećajući se onih koji su za nju dali svoje živote, odajući poštu njihovim žrtvama, poklanjajući se njihovim senima. Nikada nećemo odustati od temelјnih vrednosti antifašizma i slobodarstva, kao ni od borbe za bolјi život, bolјi standard, za sigurniju, bezbedniju i moderniju Srbiju, i naš Novi Sad. Takođe, danas čestitamo Novosađanima i našem prijatelјu iz Francuske, koji svojim radom čine da Novi Sad bude najbolјe mesto pod suncem, da bude grad muzike, grad u kojem se cene i poštuju naši stari, jednako kao i brilјantni gimnazijalci, i lјudi od pera, grad u kojem naš sat sa kule Petrovaradinske tvrđave stalno podseća da je najvažnije da budemo lјudi – rekao je gradonačelnik Miloš Vučević.

Oktobarskom nagradom odato je priznanje Muzičkoj omladini Novog Sada za pola veka negovanja i promocije kvalitetnih muzičkih sadržaja festivala NOMUS, i Udruženju penzionera grada za 70 godina socijalno-humanitarnog i volonterskog rada. Novinar Nenad Ćaćić dobio je visoko gradsko priznanje za objektivno i profesionalno novinarsko izveštavanje i promociju vrednosti Novog Sada i najznačajnijih manifestacija, festivala i priredbi. Novembarska povelјa pripala je direktoru Gimnazije "Jovan Jovanović Zmaj" dr Radivoju P. Stojkoviću za dugogodišnji uspešan rad kojim je afirmisao kvalitetan prosvetni kadar i posvećenost učenika sticanju najviših znanja i osvajanju domaćih i međunarodnih priznanja čime je nastavlјeno negovanje tradicije Gimnazije "Jovan Jovanović Zmaj" u Novom Sadu. Drugi dobitnik Novembarske povelјe je majstor Lukači Lajoš koji je to priznanje zaslužio zbog višedecenijske posvećenosti i predanog volontorskog rada na održavanju sata na Petrovaradinskoj tvrđavi, jednog od simbola Novog Sada.

Direktoru onkološke bolnice Tenon u Parizu, internisti onkologu profesoru dr Žan Pjer Locu uručeno je priznanje počasnog građanina Grada Novog Sada, čime mu je Grad Novi Sad izrazio zahvalnost i priznanje za nemerlјiv doprinos razvoju u oblasti onkologije i učvršćivanje prijatelјskih odnosa između Novog Sada i Pariza, odnosno Srbije i Francuske. On se zahvalio prisutnima na dobijenom priznanju i naglasio da mu je veliko zadovolјstvo što je postao počasni građanin Novog Sada u koji je prvi put došao pre osam godina i u koji namerava uvek da se vraća.

Novi Sad, 23. oktobar 2016. godine