Читај ми

ДОДЕЉЕНА ОПРЕМА ПАРТНЕРИМА НА ПРОЈЕКТУ „ЛИПОВ МЕД ЗА ОДРЖИВИ РАЗВОЈ ДУНАВСКОГ МИКРОРЕГИОНА“

 

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић уручио је, данас на свечаности у Градској кући, уговоре о додели опреме партнерима на пројекту „Липов мед за одрживи развој Дунавског микрорегиона“.

Носилац пројекта је Град Нови Сад, уз финансијску подршку Европске уније и Аустријске развојне агенције, а партнери на пројекту су друштво пчелара „Јован Живановић“ из Новог Сада, друштва из Ердевика, Сремских Карловаца, Сремске Митровице, Руме, Инђије и Бачке Паланке, као и Пољопривредни факултет Нови Сад, Природно-математички факултет Нови Сад и Пољопривредна школа из Футога.

- Част ми је што данас имам прилику да присуствујем додели опреме учесницима пројектa „Липов мед за одрживи развој Дунавског микрорегиона“, који смо пре мање од годину дана, на овом месту поносно представили. Желим да се захвалим свим партнерима и Канцеларији за локални и економски развој којa je билa веома активнa на реализацији тог пројекта. Драго ми је што су опредељена финансијска средства Европске уније и Аустријске развојне агенције омогућила да се липов мед јединственог квалитета, као производ лакше пласира на наше и на европско тржиште, што ће пружити већу шансу предузетништву и побољшати услове рада у пчеларству – рекао је градоначелник Милош Вучевић и додао да је за Град најважније што је ово подстицај приватном сектору и пољопривредној грани која даје резултате, и сигурно ће довести до отварања нових радних места у том сегменту.

Опрема је набављена у циљу јачања капацитета удружења пчелара и образовних институција, а ради даљег развоја пчеларства у реону Фрушке горе. Ради се о опремању удружења пчелара компјутерском опремом и намештајем, као и опремању образовних институција компјутерском и лабораторијском опремом.

Проф. др Нада Плавша са Пољопривредног факултета у Новом Саду истакла је да су опремањем лабораторије за испитивање болести пчела на Пољопривредном и лабораторије за анализу полена на Природно – математичком факултету, унапређени капацитети образовних институција. Она је додала и  да се тиме пружа подршка пчеларима у виду одређених анализа неопходних за здравствене и контроле квалитета  меда. То ће допринети јачању вертикалног удруживање, а факултети ће поред саветодавних и едукативних, мођи да пруже и практичне услуге од значаја за развој пчеларства.

Нови Сад, 17. јул  2014. године