Čitaj mi

DODELJENA OPREMA PARTNERIMA NA PROJEKTU „LIPOV MED ZA ODRŽIVI RAZVOJ DUNAVSKOG MIKROREGIONA“

 

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević uručio je, danas na svečanosti u Gradskoj kući, ugovore o dodeli opreme partnerima na projektu „Lipov med za održivi razvoj Dunavskog mikroregiona“.

Nosilac projekta je Grad Novi Sad, uz finansijsku podršku Evropske unije i Austrijske razvojne agencije, a partneri na projektu su društvo pčelara „Jovan Živanović“ iz Novog Sada, društva iz Erdevika, Sremskih Karlovaca, Sremske Mitrovice, Rume, Inđije i Bačke Palanke, kao i Polјoprivredni fakultet Novi Sad, Prirodno-matematički fakultet Novi Sad i Polјoprivredna škola iz Futoga.

- Čast mi je što danas imam priliku da prisustvujem dodeli opreme učesnicima projekta „Lipov med za održivi razvoj Dunavskog mikroregiona“, koji smo pre manje od godinu dana, na ovom mestu ponosno predstavili. Želim da se zahvalim svim partnerima i Kancelariji za lokalni i ekonomski razvoj koja je bila veoma aktivna na realizaciji tog projekta. Drago mi je što su opredelјena finansijska sredstva Evropske unije i Austrijske razvojne agencije omogućila da se lipov med jedinstvenog kvaliteta, kao proizvod lakše plasira na naše i na evropsko tržište, što će pružiti veću šansu preduzetništvu i pobolјšati uslove rada u pčelarstvu – rekao je gradonačelnik Miloš Vučević i dodao da je za Grad najvažnije što je ovo podsticaj privatnom sektoru i polјoprivrednoj grani koja daje rezultate, i sigurno će dovesti do otvaranja novih radnih mesta u tom segmentu.

Oprema je nabavlјena u cilјu jačanja kapaciteta udruženja pčelara i obrazovnih institucija, a radi dalјeg razvoja pčelarstva u reonu Fruške gore. Radi se o opremanju udruženja pčelara kompjuterskom opremom i nameštajem, kao i opremanju obrazovnih institucija kompjuterskom i laboratorijskom opremom.

Prof. dr Nada Plavša sa Polјoprivrednog fakulteta u Novom Sadu istakla je da su opremanjem laboratorije za ispitivanje bolesti pčela na Polјoprivrednom i laboratorije za analizu polena na Prirodno – matematičkom fakultetu, unapređeni kapaciteti obrazovnih institucija. Ona je dodala i  da se time pruža podrška pčelarima u vidu određenih analiza neophodnih za zdravstvene i kontrole kvaliteta  meda. To će doprineti jačanju vertikalnog udruživanje, a fakulteti će pored savetodavnih i edukativnih, mođi da pruže i praktične usluge od značaja za razvoj pčelarstva.

Novi Sad, 17. jul  2014. godine