Читај ми

ДОБРОВОЉНИМ ДАВАОЦИМА КРВИ УРУЧЕНА ПРИЗНАЊА У ГРАДСКОЈ КУЋИ

Поводом 14. јуна – Светског дана добровољних давалаца крви градоначелник Новог Сада Милош Вучевић примио је вишеструке добровољне даваоце крви, који су у претходној години остварили право на признање за 50, 75 и 100 пута дату крв, као и колективе - добитнике плакете "Широко срце".

- Хвала онима који су дали оно највредније што имају не питајући коме, зашто и шта ја имам од тога. Од њих се можемо учити хуманости, и велика ми је част што сам у прилици да их угостим, и да им уручимо плакете. На даншњи дан ''скидамо капу'' онима који су дали оно што је најпотребније другима у најтежим ситуацијама. Ово је један од начина да хуманост истакнемо у први план – рекао је градоначелник Милош Вучевић и честитао даваоцима Међународни дан који је њима посвећен.

Мото овогодишњег Светског дана добровољних давалаца гласи: „Предузми нешто. Дај крв. Дај крв сада. Дај крв редовно“, а у сарадњи са Заводом за трансфузију крви Војводине, Црвени крст Новог Сада овај датум обележава као и претходних година бројним трибинама, свечаностима и манифестацијама, уз дистрибуцију пропагандног материјала посвећеног добровољном давалаштву крви.

- Ово су хероји данашњице који захваљујући солидарности спашавају људске животе. Основни циљ наших активности је да се породица давалаца крви стално шири, и током 2016. године имали смо 2400 првих давања – нагласио је секретар Црвеног крста Драган Лазић и захвалио се Граду на снажној подршци коју пружа њиховом раду.

За остварених 100 давања плакету је добило деветоро давалаца крви, за 75 давања 11 давалаца, а за 50 давања 19 давалаца. Плакету "Широко срце" за 2016. годину добило је 9 колектива. Присутнима на пријему обратили су се и председник Црвеног крста Новог Сада пуковник др Братољуб Бркљача, као и директорка Завода за трансфузију крви Војводине проф. др Радмила Јовановић, а у име награђених давалаца Небојша Јелић који је иначе запослен у Заводу за трансфузију крви, и до сада је дао 100 и више пута крв.

- Позивам све који су здрави да се придруже породици даваоца крви и да заједно уживамо у задовољству због хуманости нашег чина – казао је Небојша.

Светски дан добровољних давалаца крви службено је установљен од стране Светске здравствене организације као дан рођења проналазача крвних група Карла Ландштајнера, и има задатак да у целом свету синхроним манифестацијама прослави и нагласи значај милиона давалаца крви који добровољно, анонимно и ненаграђено дају крв спасавајући хиљаде живота сваки дан.

Нови Сад, 14. јун 2017. године