Čitaj mi

DOBROVOLJNIM DAVAOCIMA KRVI URUČENA PRIZNANJA U GRADSKOJ KUĆI

Povodom 14. juna – Svetskog dana dobrovolјnih davalaca krvi gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević primio je višestruke dobrovolјne davaoce krvi, koji su u prethodnoj godini ostvarili pravo na priznanje za 50, 75 i 100 puta datu krv, kao i kolektive - dobitnike plakete "Široko srce".

- Hvala onima koji su dali ono najvrednije što imaju ne pitajući kome, zašto i šta ja imam od toga. Od njih se možemo učiti humanosti, i velika mi je čast što sam u prilici da ih ugostim, i da im uručimo plakete. Na danšnji dan ''skidamo kapu'' onima koji su dali ono što je najpotrebnije drugima u najtežim situacijama. Ovo je jedan od načina da humanost istaknemo u prvi plan – rekao je gradonačelnik Miloš Vučević i čestitao davaocima Međunarodni dan koji je njima posvećen.

Moto ovogodišnjeg Svetskog dana dobrovolјnih davalaca glasi: „Preduzmi nešto. Daj krv. Daj krv sada. Daj krv redovno“, a u saradnji sa Zavodom za transfuziju krvi Vojvodine, Crveni krst Novog Sada ovaj datum obeležava kao i prethodnih godina brojnim tribinama, svečanostima i manifestacijama, uz distribuciju propagandnog materijala posvećenog dobrovolјnom davalaštvu krvi.

- Ovo su heroji današnjice koji zahvalјujući solidarnosti spašavaju lјudske živote. Osnovni cilј naših aktivnosti je da se porodica davalaca krvi stalno širi, i tokom 2016. godine imali smo 2400 prvih davanja – naglasio je sekretar Crvenog krsta Dragan Lazić i zahvalio se Gradu na snažnoj podršci koju pruža njihovom radu.

Za ostvarenih 100 davanja plaketu je dobilo devetoro davalaca krvi, za 75 davanja 11 davalaca, a za 50 davanja 19 davalaca. Plaketu "Široko srce" za 2016. godinu dobilo je 9 kolektiva. Prisutnima na prijemu obratili su se i predsednik Crvenog krsta Novog Sada pukovnik dr Bratolјub Brklјača, kao i direktorka Zavoda za transfuziju krvi Vojvodine prof. dr Radmila Jovanović, a u ime nagrađenih davalaca Nebojša Jelić koji je inače zaposlen u Zavodu za transfuziju krvi, i do sada je dao 100 i više puta krv.

- Pozivam sve koji su zdravi da se pridruže porodici davaoca krvi i da zajedno uživamo u zadovolјstvu zbog humanosti našeg čina – kazao je Nebojša.

Svetski dan dobrovolјnih davalaca krvi službeno je ustanovlјen od strane Svetske zdravstvene organizacije kao dan rođenja pronalazača krvnih grupa Karla Landštajnera, i ima zadatak da u celom svetu sinhronim manifestacijama proslavi i naglasi značaj miliona davalaca krvi koji dobrovolјno, anonimno i nenagrađeno daju krv spasavajući hilјade života svaki dan.

Novi Sad, 14. jun 2017. godine