Читај ми

ДЕЛЕГАЦИЈА ЗДРАВСТВЕНИХ РАДНИКА ЛЕТОНИЈЕ У ПОСЕТИ ГРАДУ

Члан Градског већа за здравство проф. др Золтан Хорват примио је делегацију здравствених радника из Летоније који, у организацији Светске здравствене организације, од 21. до 24. септембра бораве у Србији.

- Наши данашњи гости су представници градова Ригa и Јурмалу, који су чланови Европске мреже здравих градова. Ово је прилика да им представимо своје активности и резултате у оквиру пројекта „Нови Сад – здрав град“. Осим тога, сазнаћемо каква су искуства Летоније у спровођењу приступа „Здравље у свим политикама“ који подразумева да је здравље основни принцип приликом доношења одлука у свим сегментима живота у граду - изјавио је проф. др Золтан Хорват и додао да се такав приступ остварује кроз  учешће свих сектора и кроз сарадњу грађана у креирању услова за здрав и квалитетан живот.

Начелница Сектора за промоцију здравља, Центра за превенцију и контролу болести Солвита Калвина Макрецка се у име делегације захвалила на пријему и истакла да је у сусретима са здравственим радницима и представницима градова у Србији стекла утисак да се овде, као и у Летонији много ради на промоцији здравља, као и на јачању сарадње између здравствених установа и организација са локалним самоуправама у овој области.

- Градовима Ригa и Јурмалу статус Здравих градова доделила је Светска здравствена организација, а од 2013. године нас подржава и Министарство здравља. Захваљујући тој подршци, успоставили смо Националну мрежу здравих градова која представља важан инструмент у имплементацији државне политике за промоцију здравља, омогућавајући како подршку, информације и материјал  Здравим градовима, тако и инфорације о потребама и повратну реакцију за министарство са друге стране - објаснила је  Солвита Калвина Макрецка.

Након пријема, одржан је радни састанак у циљу размене искуства у области јавног здравља, интерсекторске сарадње, као и ширења мреже Здравих градова којем су присуствовали и шеф Кабинета градоначелника Новог Сада Александар Петровић, начелница Градске управе за здравство Мила Уверић-Радовић, Координаторка пројекта „Нови Сад – здрав град“ доц. др Оља Нићифоровић Шурковић и представници Светске здравствене организације.

Мрежа здравих градова је дугорочни међународни развојни пројекат који има за циљ постављање здравља у врх приоритета урбаног развоја и унапређење здравља и превенцију болести кроз мултисекторско деловање. Темељна поставка пројекта "Здрав град" је спознаја да при доношењу политичких одлука на нивоу градске владе треба увек обратити пажњу на њихов могући утицај на здравље као темељну вредност. У октобру 2014. године Европска мрежа здравих градова одобрила је приступање Града Новог Сада VI фази.

Нoви Сaд, 23. септембар 2015. гoдинe